Голямата награда „Златна роза“ на Фестивала на българския игрален филм, който се проведе във Варна, си разделиха два филма – „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев и „Диада“ на режисьорката Яна Титова. Общо 7 награди взе първият, а вторият получи 4.

 

Официалната премиера на „Уроците на Блага“ ще е на 16-ти ноември, по време на Киномания, след което филмът тръгва по кината. Седмица преди това е премиерата на „Диада“, като филмът също ще бъде показан по кината през ноември.

 

Голямата новина обаче е, че за пръв път тази година статуетката „Златната роза“ отиде при сериал – продължението на криминалната драма „Дяволското гърло“ – „Есента на демона“, чийто продуцент е Евтим Милошев. Вторият сезон на сериала предстои да бъде излъчен следващите месеци по Нова телевизия, след като изненадващо беше отложен през есента.

 

За пръв път „Златна роза“ отиде при сериал

 

Според запознати, медията умишлено бавела старта, тъй като сезонът ще е гвоздеят в програмата й до пролетта.

Голямата награда за късометражен филм беше дадена на филма „Тихо в снега“ на режисьора Стефан Ганев, а диплом за специално постижение взе „13-ти август“. Наградата за дебютен пълнометражен филм пък отиде при режисьора на филма „Добрият шофьор“ – Тонислав Христов.

 

Специалната награда беше дадена на режисьора Георги Дюлгеров, който скоро навърши 80 години, за цялостния му принос към киното и вдъхновението, което дава на младите.

Източник: Уикенд