Ако сте щастливците, решили да си купят къща, обмислете добре всяка своя стъпка.

Да се сдобиете с такъв имот е вълнуващо събитие, но е свързано със сериозни инвестиции и доста скрити рискове. Преди да направите тази сериозна крачка, трябва да сте сигурни, че имотът е законен и има всички необходими документи, както и че сградата е качествена и няма да се налага тежък ремонт или пък направо събаряне.

 

Естествено, трябва да сте сигурни, че имотът и дворът са в добро състояние и отговарят на вашите изисквания и начина ви на живот. Животът в къща е доста различен от този в апартамент, в който сте на метри от други жилища, а както е ясно, поддръжката е в пъти по-трудоемка и сериозна.

 

Първо – нужно е да направите изключително прецизна проверка на имота – законова проверка, техническа инспекция, и внимателен оглед на къщата. Грижливото проучване може значително да намали риска при покупка на недвижим имот и да ви спести много пари и проблеми, които дебнат от всеки ъгъл. Прецизният оглед на имота ще ви позволи да прецените дали той си струва, и най-вече – дали е подходящ точно за вас, защото всеки има различни възможности и навици.

 

Ако къщата ви харесва и местоположението е удобно за вас, може да решите да купите имота, дори сградата да има нужда от ремонт. Най-важното е да знаете предварително точно какво е състоянието на къщата, за да можете да вземете информирано решение. Тук са скритите уловки, особено при купуването на стара сграда. Ако взимате отдавна построена къща от собственик, не се поддавайте на уговорките му, че сградата е стабилна и как с малко средства ще успеете да я потегнете и реконструирате. Често купувачите се оказват подведени, особено при купуването на стари сгради, строени още от времето на соца.

Някои от тях вече са с нестабилна конструкция, част от тях са строени непрофесионално, но по-добре да не инвестирате парите си в овехтялата постройка.

 

За да сте сигурни какво купувате, най-добре е да наемете професионалисти – конструктори. У нас този тип специалисти са на много добро ниво и лесно ще установят стабилна ли е постройката, може ли да издържи още дълго, без да ви създава проблеми, или се налага да я събаряте и просто да построите нова. И в случаите, в които вие ще правите проверката, и при наети експерти концентрирайте се върху елементите, които ви тревожат и са важни и внимавайте за тях по време на огледа.

 

Специалистите са категорични, че правило №1 е да не бързате. Обикновено брокерите, които ще ви водят на огледи, са припрени, бързат и не дават сериозна възможност да огледате на спокойствие. Понякога това е умишлена практика, за да не успеете да видите дефектите, каквито несъмнено има, щом имотът е за продан.

 

Трябва да знаете, че по принцип е най-добре оглед на къща да се прави през зимата или в ранната пролет. В тези сезони може да видите всички проблеми, свързани с енергийната ефективност на сградата и отоплението, оттичането на водата и прекомерната влага, състоянието на покрива и на дограмите и други детайли си проличават по-ясно. Задължително огледайте всички помещения, разбира се, и коридорите, и баните, и тоалетните. Ако помещенията са топли и светли и няма замръзнали или спукани тръби, мухъл по таваните и стените, влага в сутерена и таванските помещения и други нередности от подобен тип, това значи, че сградата е качествено построена, с добра изолация. Хубаво е да проверите и дали покривът е здрав и надежден. Ако с вас е дошъл и специалист, трябва да провери отоплителната, водопроводната и дренажната система дали  са в добро състояние. В случай, че не откриете проблеми в края на зимата, тогава най-вероятно през цялата година няма да има неприятни изненади.

 

Разбира се, когато оглеждате имот, няма как да не обърнете внимание на изложението на къщата и нейната архитектура. Трябва да сте наясно и с природните особености на мястото, състоянието на двора, както и достъпа до имота - възможно е, ако сте в полите на планината, достъпът да е затруднен и трудно да се стига с автомобил. Естествено, изложението на къщата е изключително важно – от него зависи колко естествена светлина ще влиза в стаите, колко светли ще бъдат помещенията, дали дървета или други близки постройки не засенчват и пречат на светлината. Ключово е и до  каква степен сградата е изложена на студени ветрове.

 

Запомнете, че най-добре е спалните, детските стаи и дневната да са с южно или източно изложение, за да влиза в тях много слънчева светлина и да не са пряко изложени на студените ветрове, които идват предимно от север и от запад. Що се отнася до кухните, баните, килерите, коридорите и стълбищата, те може да са със северно или западно изложение, но за тях по-ниските температури не са от особено значение.

 

Не забавяйте да огледате прозорците – освен изложението, важни са и разположението и размерите им на фасадата. Ако в близост има високи сгради, това също оказва влияние на ослънчаването на къщата.

 

Наличието на изградени допълнителни постройки в двора също не е без значение. Може да има гаражи, работилници, летни кухни, складови помещения. Проверете техния статут – дали са нанесени в кадастъра и нотариалния акт, както и какво е тяхното състояние.

 

Задължително огледайте основата на къщата и носещите стени. Качеството на фундамента и целостта на носещата конструкция са от първостепенна важност за стабилността и здравината на къщата. Обърнете внимание на положението на постройката спрямо нивото на земята – ако сградата изглежда наклонена, е възможно основата да не е правилно изградена или, да има геоложки проблеми в района. Най-добре е конструктор да провери за пукнатини в основите на постройката и по стените на къщата. Трябва да се види дали основата не е мокра или покрита с мухъл.

 

Състоянието на покрива на къщата може да изглежда не толкова важно, но изобщо не е така. Това е едно от най-важните неща, които трябва да проверите по време на огледа, защото впоследствие може да ви създаде огромни проблеми и да ви коства много нерви и пари. От покрива може да духа, да тече и въобще да тръгнат куп неприятности.

 

„Шапката“ на сградата трябва да се види дали има хлътнали участъци по него, дали има липсващи, разместени или счупени керемиди, както и какво е състоянието на комините, защото от това зависи как ще циркулира въздухът в цялата къща.

Проверете състоянието на  улуците и водосточните тръби – дали водата се оттича правилно от покрива, има ли ръждясали, счупени или липсващи водостоци.

 

След като сте инспектирали основите, стените и покрива на къщата, идва ред на вратите и прозорците. Проверете качеството на дограмата и стъклопакета

Важно е каква е дограмата – ПВЦ, алуминиева, или дървена, кога е поставена, образува ли се конденз по прозорците. От значение е какъв е стъклопакетът, затварят ли се плътно прозорците и какво е състоянието на первазите.

Проверете внимателно преди покупката на къщата, защото, ако трябва да инвестирате в нова дограма и врати, това ще ви струва сериозни средства.

 

Сериозен детайл е елекроинсталацията. Както и при водопроводната система, реална оценка на електрическата инсталация може да се направи само от специалист, но по време на огледа можете поне да проверите дали работят електрическите ключове и контакти и да огледате електроразпределителното табло. От огромно значение е има ли къщата добра топлоизолация, която да сведе до минимум количеството консумирана енергия за отопление през студеното време. Проверете и вида отопление – локално парно, подово отопление, газово отопление, електрически нагревателни уреди, печки на твърдо гориво, климатици, какво е състоянието на наличното оборудване – дали е надеждно и безопасно.

Източник: Уикенд