Тези дни в болница „Шейново“ се разрази грандиозен скандал, съпроводен с протест на персонала. Столична община прави опити да отстрани директора д-р Румен Велев, за да постави на негово място абонираната за властта д-р Таня Андреева, която бе здравен министър в кабинета на Пламен Орешарски и е лична семейна приятелка на Сергей Станишев.

 

Най-необяснимият момент в тази история е, че д-р Румен Велев е единственият кандидат в конкурса за директор на болницата, проведен преди месеци, и при това е получил оценка 5,25. Въпреки това столичната община не го назначава, а на съветниците е предложено да вдигнат ръка за д-р Таня Андреева, която (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!!!) изобщо не е участвала в конкурса, но пък здравната комисия на общината се опитва на всяка цена да я направи шеф. Както уточняват, временен! Понеже щяло да има нов конкурс. Явно до победата на подходящия кандидат.

Д-р Румен Велев е категоричен, че повече няма да се явява на конкурси, тъй като приема това за унижение.

 

Самата д-р Таня Андреева е добре известна с отличните си политически връзки.

 

Преди време тя също се е явила на конкурс, но за член на директорския

борд в „Шейново” и е получила оценка 5,75. В общината обаче всичко е обърнато с главата надолу и сега се опитват да я наложат за ръководител.

 

За директорското кресло в болница „Шейново“ се води ожесточена битка

Д-р Андреева е била на този пост от 2011 до 2013 г. Поема управлението, след като тогавашният директор на „Шейново” д-р Иван Костов се оттегля заради смъртни случаи на родилки. В онези години се носят слухове, че лекарката е протеже на Николай Стойнев от ГЕРБ, който е зам.-председател на Столичния общински съвет. Д-р Андреева тогава е пак в директорския борд и докато другите се оттеглят, тя става шеф. По това време не е свързана, поне официално, с ГЕРБ, Подвизавала се е в младежката организация на СДС, а след това е била свързана с „Гергьовден”, от чиято квота е лансирана за член на управителния съвет на Столичния медицински холдинг. Пак през 2013 г. д-р Андреева се появява и в предсрочните избори, но вече като част от гражданската квота на... БСП. Според мнозина зад това стояло приятелството й с тогавашния лидер на партията столетница Сергей Станишев. Заради партийното й номадство колегите й считат, че тя има повече амбиции да бъде политик и администратор, но не и лекар.

 

За директорското кресло в болница „Шейново“ се води ожесточена битка - Снимка 2

Шефът й д-р Румен Велев пък твърди, че д-р Андреева е непрекъснато в неплатени отпуски от болница „Шейново”, която се води като нейно официално работно място. Със съпруга си д-р Александър Райнов гинеколожката има няколко фирми, ориентирани към консултантски услуги в медицината и фармацевтичната индустрия.

 

Последиците от управлението на д-р Андреева в „Шейново” са преодолени от д-р Румен Велев, който успява да направи клиниката печеливша. Да отбележим, че той е директор от 2013 г. По ирония решението да бъде махнат идва, след като се оказва, че сега „Шейново” е постигнала връх в приходите си – над 14,5 млн. лева и 350 000 лева печалба за последната година.

 

Все пак д-р Велев успява да осуети вписването на д-р Андреева в Търговския регистър. Той пуска жалби до съда и до о6-ластния управител, а Градският съд слага точка в спора. Засега. последната дума все пак имат столичните общинари, а персоналът на „Шейново” вече обяви, че няма да спре протестите си.

 

Особено яростен противник на д-р Велев е шефът на Здравната комисия в Столичната община д-р Антон Койчев от ГЕРБ. Той многократно повтаря, че д-р Велев е отличен специалист, но не трябва да бъде директор. Защо? Д-р Койчев не коментира, а само припомня, че в „Шейново" бяха разменени две бебета и в общината научили за това не от д-р Румен Велев, а от медиите. Само че тогава не е приета оставката на д-р Велев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com