Макар болшинството от българите да предпочитат морската почивка през юли и август, то е добре да имат предвид, че юнското море също има куп предимства, заслужаващи си да бъдат пробвани. Така например през пролетно-летния месец морската вода е чиста, ще избегнете блъсканицата и мръсотията в курортите, а и можете да се насладите на съвсем друг вид ваканция. Експерти от областта на туризма отбелязват, че намаленията по хотелите варират между 10 и 40% и си заслужава да се замислите дали да отдъхвате сега или в края на лятото.

 

Мнозина са открили благодатната формула и вече са под чадърите на морския бряг, още повече, че времето е достатъчно горещо и е идеално за плаж, точно колкото през юли и началото на август.

В момента много луксозни хотели, предимно с4 звезди, дават доста изгодни оферти, като срещу 80 или 90 лева на ден може да се възползвате от пълно обслужване – нещо, което през август ще ви струва поне двойно. Така че юнското море доста сериозно пести пари, което е безспорен плюс. Такива оферти има за Свети Влас, Несебър, Дюни, Слънчев бряг и Приморско.

Срещу тези пари получавате освен закуска и вечеря и всички екстри на мястото на настаняване – ползване на басейни, аквапаркове, спа, коктейли на плажа, анимация, шоупрограми, всевъзможни детски забавления. При 5-звездните хотели цената е повечко – между 130 и 170 лева на ден, отново с включено всичко в цената.

 

Намалени почти наполовина са дори и дървените бунгала по морски комплекси като Шкорпиловци, Камчия и Кранево. Къщичките сега може да се наемат срещу 40-50 лева, докато през август цената ще върви около 80 за дву- и триместните къщурки.

В малките семейни хотелчета в Приморско също има доста изгодни предложения – стаите са по 55-60 лева, а студиата и апартаментите – по 75 на нощ.

 

В Гърция, която е любима дестинация на много българи, цените също са доста по-ниски в ранния морски сезон. За 5-6 дни може да намерите много добри оферти за около 1 500 лева в много добри хотели, с пакет ол инклузив. Естествено, че в по-луксозните курорти и места за настаняване цените са доста по-високи и не са по джоба на средния българин.

 

Друго предимство на ранното море – цените в заведенията, от които всяка година се оплакват туристите, така или иначе са високи, но все още не са надути на максимума и това е добър мотив да тръгнете сега или след седмица към морето. През август цифрите ще са доста по-стряскащи. И още нещо – кръчмите не се пукат по шевовете, спокойно е и можете да разчитате на много по-добро обслужване, да ви обърнат специално внимание и да не се налага да изчаквате поръчките си по половин час. Така че шансът да вечеряте в добро заведение на по-ниски цени хич не е за подценяване. През юни може дори да не се налага да правите резервация два дни предварително, защото напливът е все още твърде малък. Така че може да седнете където си поискате, без да се налага да се обаждате предварително. И най-важното – плажът няма нищо общо с августовския ад, при който тъкмо сте намерили едно свободно местенце и шумна компания се тръсва с чадъри и хладилни чанти на метър от вас. Сега, освен, че водата е кристално чиста и е спокойно и свободно, има предостатъчно място на пясъка.

 

Най-вероятно единственият недостатък на ранното море е това, че ако ви се иска дестинация с повече хора, през юни по-скоро няма да намерите. Шумните компании, веселбите с много хора в заведенията по-скоро са картина от юли и август. Възможно е и много от нощните барове още да не са отворени. Ако обаче искате истинска почивка, спокойствие, далеч от тълпите, и то на доста по-ниска цена, вашето морско преживяване е точно сега.

Източник: Уикенд