Актьорът Явор Бахаров, който бе задържан за пореден път за притежание на наркотици в центъра на София, най-вероятно ще се измъкне без ефективна осъдителна присъда за пореден път.

 

В неделя Бахаров пренощувал в килията на столичното 4-то РПУ, след като бе заловен от патрулен екип на МВР с марихуана в джоба.

 

„Това според мен е маловажен случай – става въпрос за 0,25 грама от съответното вещество. Поел съм по друга посока в живота си след преживяването в Банско. Миналото ми деяние беше съвсем сериозно, а това е...“, демонстрира бодър дух пред насъбралите се журналисти Явор Бахаров при излизането си от ареста.

Неговият адвокат Денислав Асенов пък обвини прокуратурата, че си вдига накърнения имидж пред обществото с пиар акция срещу „популярен български актьор“.

 

Според юридическия му прочит на събитията, случаят с Явор Бахаров дори не трябва да стига до държавното обвинение, тъй като е маловажен. У него били открити 0,25 грама „тревиста суха маса“, като все още се чакало експертиза. Според прочита на Наказателния кодекс, актьорът трябвало да бъде наказан единствено с административна глоба, която е до 1000 лв.

Полицай от 4-то РПУ разказа пред „Уикенд“, че колегите им са задържали Явор Бахаров в неделя следобед на пресечката на централните софийски улици „Г.С. Раковски“ и „Аксаков“, след като го забелязали да пуши марихуана, ходейки по тротоара с бърза крачка. Къдрокосият актьор обаче чевръсто успял да се освободи от дрогата, като смачкал и хвърлил упойващата цигара в улична шахта.

 

Последвал обиск, при който полицаите открили в джоба на якето на Явор Бахаров найлоново пликче с топче марихуана. След като се стрие и смеси с тютюн, от въпросното количество могат да се свият 1 голяма, или две по-малки цигари.

„Бахаров обяснил на колегите, че сигурно марихуаната му е останала забравена в якето от миналата зима, когато употребявал наркотици. Когато разбрал, че няма да се измъкне и ще бъде отведен в ареста, той ги е помолил да не му слагат белезници. Не се е държал агресивно, по-скоро е бил много притеснен“, разказва ченге от 4-то РПУ.

Неофициално се твърди, че свидетел на задържането на Явор Бахаров е станала пеещата актриса Антоанета Добрева – Нети. Съпругата на Дони си тръгнала заедно с колегата си от сградата на театър „Българска армия“ след репетиция. Двамата участват в постановката на Асен Шопов „Железният светилник“. Представлението ще бъде поставено на сцената на театъра в четвъртък от 19 ч. Според полицейския доклад от задържането на Явор Бахаров обаче не фигурира името на Нети. Възможно е половинката на Дони да се е разделила с колегата си минута преди той да бъде арестуван, тръгвайки в обратната посока по ул. „Раковска“.

Въпреки демонстрираната категорична увереност от Явор Бахаров и неговия адвокат, че задържането на актьора с лека дрога е „маловажен случай“, прокуратурата има правни основания да му повдигне обвинение с искане за лишаване от свобода, коментираха юристи. Къдрокосата звезда от трупата на театър „Българска армия“ в момента изтърпява условна присъда, постановена му само преди година и половина от Окръжния съд в Благоевград заради

 

шофиране след употреба на алкохол и наркотици

 

в Банско. На 8 декември 2020 г. Явор Бахаров беше закопчан в планинския курорт, докато дрифтил автомобила си по заснежените улици. Тогава проверка с дрегера установи съдържание на алкохол и наркотици у актьора – 1,42 промила алкохол и следи от употреба на кокаин и марихуана.

Очакванията бяха Бахаров да бъде осъден на ефективен затвор, тъй като не за първи път е залавян до шофира пиян - през 2016 г. бе арестуван в Созопол и получи 9-месечна пробационна присъда от съда в Бургас. Магистратите от Окръжния съд в Благоевград обаче му дадоха шанс, заменяйки постановената на първа инстанция присъда от 1 г. ефективен затвор с условна с 4-годишен изпитателен срок. Според решението на съда от месец юни м. г., Явор Бахаров трябва да влезе в затвора за 1 година при следващо нарушение.

 

„Според Наказателния кодекс, притежанието и употребата на наркотици са наказуеми, но обикновено практиката е да се дават условни присъди за консумация на лека дрога. В много случаи прокуратурата дори не се занимава с повдигане на обвинение. При Явор Бахаров обаче случая е по-различен, тъй като той вече е със статут на рецидивист спрямо закона – арестуван е 4 пъти за сходни провинения, а срещу него са водени 3 наказателни производства. Заради това е възможно прокуратурата да поиска Явор Бахаров да излежи присъдата си от 1 г. затвор за шофиране в нетрезво състояние в Банско, която беше заменена с условна“, коментира казуса столичен адвокат.

Според думите му, е възможно този път съдиите да не бъдат толкова благосклонни към къдрокосия актьор и да го пратят в затвора за няколко месеца, но все пак най-вероятно е Бахаров и този път да се размине само с условна присъда.

Източник: Уикенд

Явор Бахаров отървава затвора за четвърти път