Българинът консумира все по-малко месо след поредното му поскъпване през миналата година. Докато месото бе на цената на килограм домати, българинът наблягаше на мръвката, но след поскъпването му, покупките са намалели драстично. Прави впечатление и че потребителите избягват да купуват големи количества.

 

Изследвания сочат, че българите се нареждаме сред последните места по консумация на месо на глава от населението в сравнение с останалите европейски страни. Най-малко се купува телешкото месо и причините за това са разбираеми – то е най-скъпо, цената му достига 18-20 лв./кг. Сякаш по стара традиция най-предпочитано у нас си остава свинското месо, следвано от пилешкото, рибата, телешкото и агнешкото се нарежда най-накрая. То се купува масово около Великден и Гергьовден.

 

Другото нещо, което отблъсква купувачите от месните щандове е фактът, че месото е основно вносно и количествата му се увеличават все повече за сметка на родното производство. Според данни на Федерацията на месопреработвателите, почти 60% от свинското и 80% от говеждото месо у нас, са внос. От бранша от години алармират за срива в сектора, много преди последното поскъпване, но предупрежденията им остават като глас в пустиня.

 

Производителите в сектора се оплакват масово, че няма как да издържат на условията и докато преди години един стопанин е имал 1000 крави, то сега отглежда едва по 100. Те отново алармират, че през последния програмен период месодайното направление е било пренебрегнато, без да бъдат предвидени нормални ставки, въпреки протестите. Тъй като бюджетът в сектора намалява все повече през годините, подпомагането е повече от жалко. Като пример те посочват, че подпомагането за една крава е 108 лв., докато за една овца – 130 лв. Място за оптимизъм в бранша няма, тъй като и сега липсват стимули, а обещаните субсидии са орязани.

 

Действащите 78 кланици у нас, са твърде малко, че да задоволят нуждите на пазара. Диляна Попова, която е директор на Асоциацията на месопреработвателите отбелязва, че по този начин на практика прясното българско месо, което и без това е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено вносно месо.

Източник: Уикенд