Замразената пица, готовите храни и шоколадовите бонбони обичайно се считат за храни с ниска хранителна стойност и висок съдържание на нездравословни съставки. Но дори храните, които обикновено се приемат за здравословни, като например пълнозърнестият хляб, зърнените закуски и киселото, могат да бъдат включени в категорията на суперпреработените храни.

Те са изменили състава и свойствата си със значителни промени спрямо тяхното естествено състояние, често чрез добавяне на консерванти или изкуствени аромати, за да се удължи техният срок на годност или да се увеличи тяхната привлекателност. Множество научни изследвания свързват тези храни с различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет и рак.

Също така, хората, които консумират много преработени храни, имат тенденция да приемат повече калории, заради по-високата им калорийна наситеност, което може да доведе до навика за прекалено ядене.

Всички смятат тези храни за полезни, но са пълни с отрови

Ето някои примери за храни, които може да ви изненадат, че са класифицирани като свръх преработени:

1. Зърнени храни, богати на захар, включително тези, които се маркират като "здравословни". Някои от тях съдържат добавки като екстракт от ечемичен малц, захар и други изкуствени съставки.

2. Обогатените зърнени закуски, които често се рекламират като хранителни продукти с високо съдържание на хранителни вещества, но съдържат добавки, за да се компенсират недостиги на някои хранителни вещества.

3. Киселото мляко, което е обикновено важен източник на протеини и калций. Обаче много от комерсиалните кисели млека, продавани в магазините, съдържат съставки, които ги класифицират като ултрапреработени продукти.

Всички смятат тези храни за полезни, но са пълни с отрови - Снимка 2

Източник: blitz.bg