Георги Господинов се превърна в първия български писател, награден с най-престижното международно литературно отличие „Букър“. По този повод получи хиляди поздравления от цял свят.

 

Много известни личности от България, Европа и САЩ изпратиха своите благопожелания на Господинов. Романът „Времеубежище“, с който той грабна наградата в Лондон, се изкупи бързо-бързо в големите книжарници у нас и се наложи поредна допечатка.

 

Всички се радват за „Букър“-а на Георги Господинов

Книгата се оказа дефицитна и в чужбина, където е издадена на много езици. Романът излезе от печат в България в самото начало на ковид пандемията през 2020 г. Господинов споделя, че много писатели от цял свят са се свързали с него с молбата да им изпрати романа на английски, за да го прочетат. „Времеубежище“ е преведена на английски от Анджела Родел, която поделя с Георги Господинов паричната награда от 50 000 британски лири.

 

Сред първите, които поздравиха българския творец за големия успех бе именитата турска писателка Елиф Шафак. Изненадващо и популярната актриса от сериала „Сексът и градът“ Сара Джесика Паркър поздрави нашия писател за отличието.

 

Предвид, че Господинов и Родел получили „Букър“-а на 23 май – в навечерието на най-светлия български празник 24 май, поводът за празнуване наистина бил двоен.

Тази награда е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за роман, написан на английски език.

 

От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят. Нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Източник: Уикенд