Вече повече от 7 месеца бомбеният атентат срещу ексглавният прокурор Иван Гешев, продължава да тъне в мизерия. Припомняме, че на 1 май взривно устройство, активирано от неизвестни до този момент лица, избухна край пътя, по който мина бронираната лимузина на тогавашния обвинител №1.

 

Човек от Софийската градска прокуратура, под чийто надзор тече разследването призна, че следствието е замразено, а разследващите инспектори от НСлС така и не са успели да стигнат до организаторите и изпълнителите на мократа поръчка.

 

Официалната версия за мълчанието на двамата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура по случая с бомбата срещу Гешев е, че разследването е засекретено по искане на Европол и партньорски полицейски служби. Неофициално обаче се твърди, че от септември насам разследването е стопирано, като следователите не са съумели да установят по категоричен начин дори метода, по който е задействан взривът. Все пак версията, възприета от криминалистите, е, че бомбата е взривена дистанционно като атентаторите са използвали маркери, чрез които да се ориентират за движението на лимузината на Иван Гешев.

 

Взривът, избухнал край пътя на блиндирания автомобил на Гешев на 1 май предизвика същинска турбуленция в държавата и отприщи лавина от събития и скандални разкрития. На 12 юни Висшият съдебен съвет все пак съумя да отстрани Гешев като главен прокурор, а мястото му временно беше заето от заместника му и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

 

Все още са неизвестни поръчителят и извършителят на бомбения атентат срещу Гешев

Според запознати с разследването във връзка с атентата срещу Иван Гешев, са разпитани над 70 човека, като голяма част от тях са от обкръжението на бившия главен прокурор, а не заподозрени лица.

„Имаше проведени неофициални разпити на няколко криминално проявени и оперативно интересни лица, но показанията им не са прикрепени към доказателствения материал“, разкриват запознати от НСлС. Сред разпитваните е бил и мистичният израелски експерт, озовал се с тогавашния зам.-директор на НСлС Ясен Тодоров на мястото на взрива. Заради присъствието на евреина на местопрестъплението в разрез с всякакви нормативни правила, Ясен Тодоров беше понижен в длъжност през лятото до редови следовател. Тодоров не участва и в екипа, разследващ бомбения атентат срещу Гешев.

 

„Формално  разследването не е прекратено, тъй като се чакат резултатите от различни видове назначени експертизи. Това обаче е стандартна практика, използвана от прокурори и следователи за „замразяване“ на разследващите действия“, разкрива полицейски източник.

 

Според думите му бившият главен прокурор Иван Гешев е твърдял в неофициални разговори с негови колеги, че подозира Алексей Петров като организатор на взрива. Гешев обаче не е споменавал името на Трактора по време на разпитите си във връзка с избухналата бомба. Алексей Петров беше ликвидиран от наемен убиец на 16 август по време на разходка с рехабилитаторката си и любовница на Витоша. Убийството на бившия съветник в ДАНС и силов застраховател също е неразкрито до този момент.

 

Няколко дни след екзекуцията на Алексей Петров Иван Гешев публично намекна, че Трактора е свързан с бомбения атентат срещу него. „На нарочна пресконференция през март показах план за отстраняването ми от поста главен прокурор, подготвян от Красимир Каменов – Къро. На 1 май по безпрецедентен начин за държава от ЕС беше извършен атентат срещу мен. Тогава предупредих, че това е само началото.

На 14 май Алексей Петров поиска да се оттегля. По категоричен начин отказах безпринципната „оферта“ да стана посланик (или прокурор във ВАП) след отправени и писмено заплахи. Скъсах оставката си!“, припомни събитията Гешев.

 

Същевременно преди дни Иван Гешев окончателно беше отстранен като прокурор с решение на Върховния административен съд. Според тричленния състав на ВАС Гешев вече не притежава качеството на магистрат и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет правилно е отказала да разгледа искането му да бъде възстановен като такъв и после да му бъде гласувана гласувана оставката. Делото беше образувано по жалба на Гешев срещу решението на прокурорската колегия на ВСС от 5 юли, когато кадровиците оставиха без разглеждане писмо на бившия главен прокурор, в което той искаше изрично да бъде гласувана оставката му от съдебната система.

Източник: Уикенд, crimesbg.com