Мрачната статистика след изсипалия се над Царево библейски потоп е поне четирима загинали, хиляди бедстващи туристи сред които стотици лагеруващи деца, унищожени

плажове и къмпинги, наводнени хотели,  поголовно разрушение на мостове и пътища и влели се в Черно море десетки хиляди тонове кал, пластмаса и дървен материал.

 

Невижданите поройни дъждове сринаха почти изцяло морския курорт, превръщайки се в нагледно доказателство, че човекът е безсилен срещу природния гняв.

 

И макар водният апокалипсис на юг от Бургас да бе отдавна очакван от рибарите, местната власт силно подцени ситуацията, а синоптиците обозначиха задаващото се бедствие само с „жълт код“.

 

„Знаеше се, че предстои адски порой – от дълбините на морето се чуваше грохот още от 4 септември сутринта, а водите на Черно море станаха оловно черни – всички опитни моряци завързахме с по две въжета и подсилихме с по две котви лодките си, а някои направо ги извадиха от пристанището.

Да бяха питали рибарите, а не синоптиците, щяхме да им кажем, че идва адът!“, казва бай Стамен, царевски моряк с морав нос и с 50-годишен опит в риболова.

 

Докато пали нова цигара от фаса, още недопушен в устата му, бай Стамен мрачно пророкува: „Сега предстои и екологична катастрофа – всички фекални води от хотелите се вляха в морето, също и цялата кал и мръсотия, която дъждовете докараха от Странджа планина и от къмпингите. Ще вадим перални, всякаква пластмаса – шезлонги, чадъри и какво ли още не, но ще има и бял хляб – сума ти дървен материал да се грее целият град, предстои да се извади“, не губи чувството си за пресметливост бай Стамен, макар и насред трагедията.

 

Уви, пресметливостта погуби и две жени в Царево – районната съдийка Мария Москова (54 г.) и нейната дъщеря Даниела. Йорданова (30 г.), чиито тела изплуваха от морето ден след потопа. Две от най-популярните местни дами в морското градче загинаха във водното бедствие след безумен опит да спасят от придошлите води семейния джип „Нисан Джук“.

 

Водният апокалипсис в Царево неизбежно отмъщение на природата

Съдийката Мария Москова и щерка й - ветеринарен лекар, са били на сигурно място в къщата си в Царево, но уплашени за съдбата на возилото си, напуснали дома си в кв. „Василико“, качили се на „безценното“ возило и опитали да се отправят към центъра на града. Придошлата приливна вълна обаче буквално е запокитила джипа в дерето по алеята на кв. „Василико“ в района. до супермаркет „Лидл“, а впоследствие возилото с майката и дъщерята е било отнесено в бурното море. Двете жени са загинали от удавяне, потвърди трагичната новина кметът на Царево Георги Лапчев. Другите две жертви също са загинали от удавяне в района около срутения мост на Царево, който само преди няколко месеца е бил основно ремонтиран. Заради това мнозина винят кмета Георги Лапчев като виновник №1 за трагедията.

 

Факт е обаче, че Лапчев обяви извънредно положение още по време на потопа и съумя да създаде почти веднага спешен, кризисен център, към който беше приобщен и солиден екип от доброволци. По ирония на съдбата, кметът, който неотдавна обяви, че тази есен няма да се кандидатира за нов мандат, ще бъде помнен дълго от съгражданите си не с инвестициите, които съумя да привлече през последните години и с които съживи Царево, а с четирите трупа в библейския потоп и с последвалите масови обвинения от природозащитници за калпави ремонти и допускане на поголовна сеч в Странджа планина. Срещу кмета се чуха и донякъде справедливи обвинения, че е неглижирал почистването на коритата на реките, което е спомогнало за наводнението.

 

„Че се вършат безобразия – вършат се, но в случая потопът не можеше да бъде избегнат по никакъв начин. Става въпрос за 330 литра на квадратен метър дъждове за денонощие – това е количество вода, която няма как да не причини бедствие дори в Япония и в Германия“, признават еколози.

 

„Когато започна бурята, бях в Лозенец, където имаме складове за строителни материали. Валеше силен дъжд и се виждаше, че нивото на водата се покачва. Към 10,30 ч. беше с 20 сантиметра по-високо. След един часа гонеше 100 сантиметра. Голямата вода дойде изведнъж. Имахме една пачка дъски, около два кубика. Тя почна да се носи като лодка. След нея в посока морето тръгнаха и други пачки с дърва.

Имах джип в ремонт, който беше вдигнат на един метър от земята, но мътните води почнаха да го клатят. Звъннах на един колега, който ми помогна. Закачи джипа ми за неговия. Аз влязох при него и тръгнахме. Добре, но не можем да пътуваме. По едно време усетих, че плуваме с двата джипа във водата и се носим по течението. Цяло чудо е, че се спасихме. Лекият ми автомобил бях оставил в ниска част, но го заварих с З0 сантиметра вода. Качих се и го оставих на високо място. Докато спасявам джипа и част от дървения материал, пежото се беше напълнило с вода“, разказва за преживения ужас бизнесменът от Царево Кирил Пачеманов.

 

Младият мъж пуснал в апартамента си възрастна двойка, която почива в бунгало на „Арапя". Мъжът обяснявал, че към 10 сутринта на 5 септември с половинката му опънали софра. Подредили куп неща на масата и седнали да гледат морето и да са правят кефа. Изведнъж се чуло силно бучене, все едно нещо ще се срути. Излезли да видят какво се случва и попаднали във водата. Спасявали се с часове. Мъже и жени се държали един за друг за ръце, за да не ги отнесе водата. На никого и през ум не минавало да се пусне, защото били наясно, че това ще бъде пагубно за всички.

 

Евакуацията им вървяла бавно, но организирано. Водата била адски студена. Имало хора, които давали наставления какво да се прави и помагали, когато виждали, че някой не може да се справи. Децата се държали като възрастни и успели да се измъкнат, спасявайки дори домашните си любимци.

 

Възрастна жена разказва, че видяла как морето поглъща личния и автомобил „Ситроен". Ядосва се, че всичките им документи били в жабката, заедно с големия талон, а возилото била прежалила. Сега до главата й идвали други проблеми, свързани с многобройни ходения по институциите. По телефона й казали, че за да бракуват ситроена, тя трябва да предаде номерата му. Това обаче е невъзможно, защото колата е на дъното на Черно море.

 

„В случая не са виновни хората. Че не се чистят деретата, е вярно. Странджа отдавна е доста поизсечена. Но реката дойде от язовир „Бетонов възел” и тя придойде, съживи се сякаш, може и умишлено да са я изпуснали, за да не прелее язовирът. Много валя, ама наистина много. В село Кости е валяло най-много. Коритото на реката там е малко и мястото се наводнява през 3-4 години. Иначе Царево е град, който природата пази чрез два върха – Граничар и Папия. Случвало се е така, че до Лозенец дъжд вали, но в Царево капка не пада. Сега природата не ни пожали...“, тюхка се местен жител.

 

Бедственото положение в Царево ще продължи до 10 септември. Кметът Георги Лапчев обяви и дни на траур за четиримата загинали – д-р Даниела Йорданова, майка й Мария Москова – председател на районния съд, както и мъж и жена, чиито самоличности все още не са установени. Материалните щети са за десетки милиони левове.

Източник: Уикенд