Знаменитият журналист Костадин Филипов, който е лице на „По света и у нас“, същевременно отскоро е и учител по български език и литература на ученици от 5, 6 и 7 клас. Към днешна дата е в двуседмичен отпуск, който тази година решил да изкара по родното Черноморие в компанията на приятели.

 

Заканва, се че ще празнува на 24 август, когато ще навърши 45 години, но все още не е решил как и с кого. Предполага, че ще е с близки на сърцето му хора, с които му е най-приятно.

От висотата на възрастта си дава сметка, че и личният и професионалният живот, са виенско колело и имат своите пикове и спадове и всъщност това му е шареното на живота – невинаги си на върха, но когато си долу, събираш сили и енергия, за да докажеш, че можещ и повече от постигнатото преди. Винаги е оставял на заден план неуспехите и се стреми да не ги помни. Силата на характера и способността да отстоява себе си, са му помагали да преживява трудностите през годините.

 

Признава, че имало период, в който обмислял да се откаже от новинарството и в продължение на 7-8 години не бил част от който и да е нюзрум в големите телевизии. Това бил личният му избор – започнал да пише книги и  текстове за песни, което се оказало неговият талант. Така лека-полека успял да смени посоката. Преди 2.5 години получил предложение да стане част от екипа на „По света и у нас“, но имал колебания дали да възстанови новинарската си същност и да се върне отново на екран. Приел офертата по настояване на близките му и се решил да опита отново.

 

Споделя, че му липсва рубриката „Разкажи ми песен“, която водел по Би Ти Ви, където разказвал големите български хитове, каквито мисли, че създава към днешна дата с текстовете си. Надява се някой ден някой негов колега да разкаже историята и на неговите песни и допълва, че има готов набор от над 20 песни, които са в очакване на своя изпълнител и тепърва ще се разпределят.

 

Четвъртата му книга е на трупчета. Мислел да я издаде наесен, но изглежда няма да му останат сили и време, тъй като е ангажиран в БНТ и с новата учебна година. Освен учител по български и литератури, ще е и класен ръководител. Затова най-вероятно новата му книга ще остане за пролетта, за да е по-спокоен, че ще й даде дълживото и ще е на по-високо ниво от предишните.

 

И до днес не може да приеме факта, че здрав и прав човек, какъвто е бил баща му, ляга и не се събужда на сутринта. Все още си представя, че ще го посрещне в родната му къща и ще му приготви нещо за вечеря, ще си поговорят и ще го изпрати с усмивка. Макар вече да е изминала година и половина от смъртта на родителя му, Косьо все още не може да асимилира случилото се.

 

Спомня си последния път, когато видял баща си жив в родния му Велинград. Разделили се с уговорката, че ще се видят идния уикенд, прибрал се в София, а на следващия ден  отишъл на дежурство в телевизията. Сестра му звъннала по телефона и му съобщила трагичната вест. Никой от тях не очаквал такова развитие на събитията. Макар да казват, че добрите хора си отиват в съня, за тях бил тотален шок. Съжалява, че баща му не успял да види първородната си внучка Елия в балната й рокля.

 

На дъщеря си Косьо Филипов казал няколко дни по-късно за смъртта на дядо й. Коствало му огромни усилия да изглежда добре и да прикрива мъката си на бала на дъщеря му. Изпитанието било огромно, но успял да премине стоически през него. Твърди, че в този труден момент му помогнал характерът, каляван 30 години в журналистиката, тъй като тази професия те кара да бъдеш по-устойчив и максимално силен при подобни житейски катаклизми.

 

Сега гледа да е винаги около майка си във Велинград, когато може. Тя обаче понася тежко загубата на половинката си и няма как да е иначе, предвид, че са живели заедно цели 45 години. За тях двамата със сестра му, смъртта на баща им също е чутовна трагедия, тъй като до момента не са преживявали подобно нещо. Опитват се да разсейват майка им, както и да гледат по-философски на смъртта на родителя им. Помнят го, постоянно мислят и говорят за него, вярвайки, че той винаги ще е около тях духом.

 

Дъщеря му Елия вече е независим човек – студентка е, има желание да се бори в живота и да отстоява принципите си. Гордее се, че е успял да възпита такава млада жена. С бившата му съпруга Божана също са в прекрасни отношения.

 

Признава, че към момента в живота му има трепет и любов, но само времето ще покаже как ще се развият нещата. Категорично обаче не възнамерява да минава под венчило и не смята, че детето може да бъде повод да се ожени, напротив – то трябва да е резултат от любов, заключава Косьо Филипов.

Източник: Уикенд