Снимки с последствията от сблъсъка с мигранти, довел до разпространеното видео с ранен сириец на границата с Турция, показват пораженията от българска страна.

Вчера нидерландската платформа Lighthouse Report, британската телевизия "Скай" и още няколко западни медии разпространи репортаж, за който твърдят, че съдържа първото доказателство за използване на огнестрелно оръжие при охраната на европейските граници. 

"Късно следобед на 3 октомври 2022 г. близо до оградата на българската граница с Турция група млади мъже, се надяваха да поискат убежище в ЕС, се възстановяваха, но бяха изтласкани от България и в знак на протест някои от тях хвърляха камъни към границата. Отекнаха изстрели; сирийски тийнейджър падна на земята", обявиха от Lighthouse Report. За доказателство е публикувано и видео от турската страна на границата.

Българската страна обаче е категорична, че нашите гранични полицаи не са стреляли. По случая има съвместно разследване с Турция.
Според българските власти групата мигранти, която се оплаква как са стреляли по тях, са проявили агресия - хвърляли са камъни по тях, счупили са 

Ето какво гласи българската позиция по случая, подкрепена и със снимков материал:
"На 3 октомври, в района на 92 гранична пирамида, граничен полицейски наряд от ГПУ Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 лица. При забелязване на граничният патрул групата се оттегля в дълбочина на турска територия. Не след дълго се завръщат обратно, като същите проявяват агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие - хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ Средец. Нанесени значителни материални щети на български служебен автомобил "Ланд Ровър Дискавари", както и счупени прозорци на охранителната кабинка (Приложено Ви изпращаме снимки от случая).

Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд. На 02.11.2022 г. на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената Българо - Турска Гранична комисия за Сектор "А", на което е обменена информация за инцидента на 03.10.2022 г. Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели".

Кадрите от съвместното разследване на нидерландското издание Lighthouse Report, британската тв "Скай" и още няколко медии бяха публикувани дни преди очакваното решение за влизането ни в Шенген. Очаква се именно отрицателен вот от Нидерландия да възпрепятства присъединяването на България.

По този повод от МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" подчертават: "Тази агресия не е изолиран случай. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, за да защити всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада."
Източник: dir.bg

 

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант - Снимка 2

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант - Снимка 3

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант - Снимка 4

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант - Снимка 5

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант - Снимка 6

Вижте кадри от атаката срещу български граничари, довела до видеото с ранен мигрант - Снимка 7