Вменяват права на австрийците да тарашат багажа ни на летищата в София, Варна и Бургас, както и да правят внезапни проверки на документите на всички пътуващи с месеци, а може и с години напред. Това е сред поставените от Виена условия, за да отслаби хватката си срещу присъединяването на страната към зоната „Шенген“ по вода и въздух.

 

За пълноправното членство на страната ни в „Шенген“ Австрия е обещала, че ще помисли „през 2024 г. за възможна дата, ако се спазват условията“. Това разкриват висши дипломати, запознати с истинските условия, които Виена е поставила към страната ни и северната ни съседка Румъния, за да може двете държави частично да се присъединят към зоната.

 

Виена пак ни наведе за "Шенген". Ето какво поиска този път!

Австрийските власти ще се разпореждат на летище „София", след като едно от изискванията да станем частично членове на Шенген“ е Австрия да изпрати консултанти на аеропортите в България и Румъния, за да извършват проверки на място, както и да поемат почти изцяло контрола върху границите ни. Затова и Виена е настояла най-малко три пъти повече служители от Агенцията за защита на границите на ЕС – „Фронтекс“ да бъдат изпратени на българо-турската граница и че съставът на служителите на агенцията трябва да бъде увеличен и на границата ни със Сърбия. Осигурява се и финансиране от ЕС за високопроходими автомобили, дронове, електронни системи за наблюдение и дори строеж на нова ограда.

 

Според родни дипломати изискването за служители на австрийските власти на българските летища не е прецедент и затова е било прието като възможност от Съвета на ЕС. Причината е, че Германия с години е разполагала свои служители и консултанти по гръцките аерогари, аргументираха се дипломати. Виена обаче по думите им може да ни изнудва да „клякаме“ на нови и нови условия с години, тъй като австрийските власти само си обещали да разгледат възможността през тази година да „помислят“ за дата занапред, на която да станем пълноправен член на зоната, а не са фиксирали точен момент.

 

Ясно е, че границите на страната ни се отварят за „Шенген“ по вода и въздух на 31 март 2024 г., а друго от условията това да се случи е страната ни да приеме действително мигранти обратно в границите си от Виена според Дъблинското споразумение.

 

Дори и страната ни да изпълни всичко обещано и договорено с Австрия, то България може да не получи пълноправно членство с месеци напред. Австрия е поставила условия да види първо дали всичко договорено се спазва и заради въвеждането на страната ни в зоната на ЕС няма да бъде залят от „нелегални емигранти“, ала е поставила някаква горна граница за бройката, която неминуемо родните граничари биха пропуснали през браздите, напомнят дипломати. Европейски юристи пък припомнят, че Съветът на ЕС трябва единодушно да гласува пълноправния ни прием в „Шенген“ и дори ако Австрия бъде удовлетворена напълно, то друга страна може изведнъж да смени позицията си.

Източник: Уикенд