„Ангел Марин изживя жизнения си път, защитавайки интересите на Родината“ – така патетично държавният глава Румен Радев коментира кончината на вицепрезидента (2002-2012).

Военният и дясна ръка на Георги Първанов в мандатите му – два поредни, като президент на България, си отиде преди броени дни на достолепната възраст от 82 г. след сърдечен инцидент.

 

Безличен за обществото като вице на Първанов, бившият военен всъщност се оказа един от най-далновидните хора, поставени на определен пост, които се възползват от него. Преклонението пред Ангел Марин сред познатите му е огромно, но скандалите приживе никога не напуснаха вицепрезидента.

 

Военните го обожават, генерал-майор Ангел Марин за тях не е само държавник, но и командир с 60-годишна кариера. Между 1982 и 1987 г. е началник на артилерията на 2-ра мотострелкова дивизия. В периода 1987-1990 е командващ Ракетните войски и артилерията на Трета армия. През 1991 г. му е присъдено военното звание генерал-майор, като от 1990 г. е командващ на Зенитно-ракетните войски и артилерия на Сухопътните войски на БА, на която длъжност е до 16 март 1998 г., когато е освободен от длъжността и от военна служба. Блестяща кариера, ще кажат някои, но генералът изведнъж става неудобен на новата власт, поела кормилото след промените.

 

И съответно е отстранен и изтеглен от любимата си професия, благодарение на СДС, които според Марин рушат устоите, на армията заради натиск от НАТО. Уволнен дисциплинарно, Ангел Марин започва активна кампания лично в защита на армията. БСП забелязват това и военният скоро минава към редиците на „червените“. През 2001. г. е кандидат за народен представител, а малко по-късно приема поканата на тогавашния председател на БСП и номиниран от левицата за държавен глава Георги Първанов да бъде кандидат за вицепрезидент.

 

Започва възходът му в политиката. И не само, твърдят близки до Марин, споделили изкачването му по политическата стълбица. Генералът се възползвал добре от тихия си пост. От левицата и до днес смятат, че издигането на генерали, офицери и летци за президенти или вицепрезиденти, носи дивиденти и не са сбъркали.

Подобно на президента Румен Радев покойният вече генерал-майор събира гласовете на хиляди бивши и настоящи военни и успява да направи Георги Първанов държавен глава на България. И след това сякаш фигурата на Марин изтлява. Първанов е фаворитът, а Марин остава в сянка, където обаче тя надвисва над него.

 

Вицепрезидентът се оказва благодетел на разбойниците на родината като успява да превърне 49 души с тежки присъди в невинни агънца само с един подпис. Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на Комисията по помилванията в Президентството. Повече от половината от тях са осъдени за убийство, а шестима – за убийство по особено жесток начин. Мнозина смятат, че това изобщо не е ставало безвъзмездно. А след като слезе от власт, вицепрезидентът заживя охолно, построявайки си резиденция в родния си град Батак, че и къща на любовницата си.

 

Архивите на Президентството разкриват още, че едно най-скандалните помилвания – това на лидера на „Евророма" и дългогодишен съюзник на социалистите Цветелин Кънчев, е изцяло политически мотивирано. Ангел Марин опрощава остатъка от присъдата на Кънчев въпреки че всички 8 членове на експертната комисия се обявяват „против“ с безпрецедентно остри становища. Около 1025 от издадените укази за „държавна милост“, са плод само на преценката на вицепрезидента. Той не се вслушва в мнението на експертната си комисия, съставена предимно от утвърдени преподаватели по наказателно право. Скандалът е  непомерен, но Първанов застава зад своето вице с думите, че опрощенията са плод на дългогодишен анализ. Според анализа вицепрезидентът е нямал проблем да помилва мъж, убил съпругата си по особено жесток начин, крадци, контрабандисти и дори отровител.

 

Вицепрезидентът до края на дните си мълчи по темата. За радост на електората лично Георги Първанов се занимава да защитава заместника си. През това време обаче Ангел Марин продължава да генерира скандали около себе си. Този път имотни, генерал-майорът не е вчерашен и знае как се действа, когато си на висок пост. Оказва се, че Марин тихомълком е успял да уреди децата си с апетитни имоти в Батак. Върху единият е издигнато луксозно имение с барбекю. Върху лепенка на елтаблото на един от палатите е изписано името на сина на Марин – Симеон, чиято трудова дейност, подобно на тази на баща му, не предполага доходи от стотици хиляди левове, които са били нужни за издигането на къщата-мечта. Марин-младши е биолог и екоактивист. Той работи за организацията „Зелени Балкани“. Справка от декларациите на ген. Ангел Марин по онова време пък показва, че през последните 10 години, през които заемал поста, той е обявил единствено доходи от заплатата си на „Дондуков“ 2. Съгражданите му обаче са категорични, че парите, с които синът му и дъщеря му Стоянка са вдигнали палата в тузарския Нов квартал на Батак, не са техни, а са от „спестявания“ на татко им. Отново мълчание…

 

Но Марин не мирясва. В един момент скандалите около Президентството дори му дават шанса да е истински държавен глава. Моментът е, когато ситуацията в държавата през 2009 г. се обръща и премиер е Бойко Борисов. Неговото вице и нов любимец е финансовият министър Симеон Дянков, който запорира сметките на Президентството, което води до война с Първанов. Държавният глава отвръща с изнасяне на секретна стенограма от разговор с Дянков, а ГЕРБ искат и внасят импийчмънт на Първанов. Ген. Ангел Марин е на върха, може би той ще е новият президент на България. „Мен повече ли ще ме харесат? Ако направят импийчмънт на президента, аз ще заема неговия пост“, казва тогава Марин. Нормално, в държава като България, в която политик да уязви и накаже съперник е напълно невъзможно, импийчмънт няма. Така Ангел Марин остава тихото вице на Първанов и продължава да е генератор на скандали около „Дондуков“ 2.

Затъмнен и от сянката на самия Президент, който се излага постоянно с лов на защитени от Червената книга архари и посещения в забравени от Господа държави, както и клюките за отношенията му с певицата Мариана Попова...

Вицепрезидентът печели възмущението на цялото общество, след като се оказва, че в отказал убежище на болно момиченце. Български гражданин, детето е родено в България от чужденка, което страдало от тежка хормонална недостатъчност. За да спаси детето си, майката отправя молба до вицепрезидента за предоставяне на убежище, с което да получи отново и необходимото лечение. Въпреки положителното становище на специалната комисия към Президентството обаче, Ангел Марин категорично отказва да помогне. Едно дете не е дон Цеци все пак, няма да налее ромските гласове към БСП... Специална комисия разследва случая и установява, че вицето на Първанов е отказал убежище на 156 граждани с българско самосъзнание.

 

Докато скандалите около Марин гърмят, личният му живот е далеч от публиката. За двете му деца – Симеон и Стоянка, не се знае нищо, освен че стоят далеч от политиката. Ангел Марин обаче успява да сътвори скандал и около семейното си битие, когато решава да се раздели със съпругата си Станка.

 

Близки до семейните драми на вицепрезидента споделяли, че генералът отдавна живеел на семейни начала с друга жена. Любимата, заела мястото на Станка в сърцето му, е секретарката му Светла Тошкова. Мълвяло се, че вицепрезидентът отдавна избрал красавицата на средна възраст за своя нова половинка – от началото на втория си мандат. На нея също построява къща в любимия си Батак. Казват, че преди дни вицепрезидентът издъхнал именно в нейните обятия. Според близки до фамилията е получил масивен инфаркт.

 

Офицерът и държавник успява през два мандата като вицепрезидент едновременно да стане жертва на собствената си милост към престъпниците и омразен на мнозина, но и да остане символ на българската армия за хиляди военни. Въпреки броженията срещу неговите решения за помилване, въпреки скандалите, съпътствали живота му, кончината на генерал Марин покруси мнозина и това говори достатъчно за него.

Източник: Уикенд