Правоверната комунистка Велислава Дърева ще се окаже единствената от червения елит, която денонощно броди пази от посегателства монумента, известен като МОЧА.

 

Разбира се не може да не направи впечатление отсъствието на мастити русофили като Корнелия Нинова, Румен Петков и Мая Манолова, които не си правят труда да бранят паметника с телата си.

 

Пред МОЧА героични пози заемат неповече от 10-тина човека, начело с другарката Дърева. С телефон в ръка, подобно на ченге от външното наблюдение, тя обикаля около протестиращите и прилежно ги снима. Дали за спомен или като част от бъдещи досиета, които ще се ползват за вкарване в „Белене“ при бъдещо „освобождение“ от Червената армия, може само да се гадае.

 

Дърева от години се ползва с имидж на неподкупна, но пък племенникът й Емил Дърев явно няма нищо против да ползва връзките на фамилията си. По време на служебните правителства на Румен Радев той е инсталиран на ключови постове в земеделското министерство. Пречка за назначението на Емил Дърев не са дори срамните петна в биографията му. По времето, когато е зам.-шеф на Държавен фонд „Земеделие”, той се забърква в корупционна афера, стига се и до арест през 2010 г. заедно с кмета на община Садово Марин Йосифов и консултантката Анжела Запрянова.

Поводът е проект за изграждане на канализация в село Кочево, при което тримата искат комисиона от 250 000 лв. от частна фирма, за да й дадат обществената поръчка. По това време Дърев е консултант на общината и обещавал да нагласи условията, така че да спечели „правилният” кандидат.

 

Велислава Дърева снима враговете на МОЧА

За негова беда, схемата е наблюдавана от ДАНС. Кметът Марин Йосифов и посредничката Анжела Запрянова отнасят ефективни присъди, а обвиненият за улесняване на искането на подкуп Дърев се разминава с условна, но има забрана да заема пост в администрацията. Затова той, въпреки усилията на Румен Радев, остава само съветник, а не някакъв по-голям шеф в земеделското министерство. Като част от политическия кабинет Дърев наблюдава фонд „Земеделие”, а това е конфликт на интереси.

 

След края на делото той е консултант европроекти. Естествено, в земеделието. Работи в една от най- големите фирми в бранша – „ВОКА - Консулт”, през която минават огромна част от спечелилите проекти. Като съветник Дърев, по разкази на негови подчинени, продължава да контролира разпределянето на еврофондовете към правилните фирми. На забележките, че това не му е работа, той безцеремонно обяснявал как тази задача му е поставена „от най- горе”. По една случайност немалка част от проектите са писани лично от него. Така протежето на Радев си гарантира прибирането на тлъсти комисиони като консултант.

Източник: Уикенд