Брокерите по недвижимости са категорични, че въпреки упоритите прогнози как пазарът ще понижи цените на скъпите имоти, такова нещо не се случва. Новото строителство продължава да държи най-високите цифри, но все пак нивата се позадържаха и няма скок, както обикновено се случва в началото на есента.

 

Към днешна дата предлагането на имоти в нови сгради надхвърля търсенето и това е причината, поради която цифрите са се укротили. Забелязва се рязък спад при продажбите на зелен, защото клиентите предпочитат да залагат на сигурно и никой не е склонен да даде огромна сума на инвеститор, който може и да не довърши сградата.

 

Освен това голяма част от купувачите са силно разтревожени от порочната практика строителите да коригират цената на апартамента при завършване на строежа съобразно инфлацията, с искане за повече пари. Вече малцина са готови да броят пари предварително заради зачестилите случаи в последната година. Затова се купуват само напълно завършени жилища.

 

Вече не купуват апартаменти „на зелено“ – строители нагло вдигат цените при завършване на сградата

От друга страна заради шокиращо високите цени, равняващи се на тези в Париж и Рим, купувачите стават все по-придирчиви и капризни. Кандидат-новодомците държат не само на вида на сградата и типа строителство, а и на локация, инфраструктура, екстри като метро и паркоместа, близки хипермаркети и т.н.

 

Предприемачи и брокери отбелязват, че не се очаква спад в цените, но пък прогнозите им не включват и покачване. Забелязва се понижение на цените на имотите в малките градове, които се обезлюдяват и се предполага, че този процес ще продължи.

 

Другите процеси, фактори за пазара, са масовото обедняване след неколкократните ценови удари и голямата инфлация. Това е и причината тази есен купуването на имоти да не е толкоз трескаво. Намалелите сделки показват ясно, че тази година по-малко клиенти могат да си позволят закупуването на имот, което пък действа оздравително на пазара – охлажда го и не позволява рязко покачване на цените.

Източник: Уикенд