Кандидатът за кмет Васил Терзиев е племенник на Петър Младенов, дългогодишен министър на външните работи по времето на Тодор Живков.

Жителите на малкото селце Тошевци във Видинско с вълнение следят кметската битка в София. То е известно с това, че е дало на българската политика Петър Младенов, който през ноември 1989 г. замества Тодор Живков като председател на Държавния съвет на Народна Република България.

Самият Васил Терзиев също е разказвал за селцето във Видинско, където ходил като дете. Това е родното село на майка му – Иглика Цекова. Нейният баща Цеко Цеков е първи братовчед на Петър Младенов.

Бащата на Петър Младенов – Тошо, е партизанин и в негова памет родното му село Урбабинци е прекръстено на Тошевци. А сестра му Йордана е баба на Иглика Цекова (Терзиева по мъж), майка на кандидата за кмет на София Васил Терзиев.

Васил Терзиев е племенник на Петър Младенов

Кариерното развитие на Иглика Цекова в Министерството на външните работи става именно по времето на Петър Младенов като министър. Последният е назначен за министър на външните работи на 35 години по лично настояване на Живков.

Бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев заяви, че високопоставени служители на ДС са били не само бащата и дядото на Васил Терзиев, но и неговата майката. Иглика Цекова Терзиева е офицер в Шести отдел на Първо главно управление на ДС.

Петър Младенов остава в историята ни със скандалната си фраза „по-добре танковете да дойдат“, изречена по време на големия протест на 14 декември 1989 г. пред Народното събрание. Тогава над 20 000 души искаха отмяната на член 1 от комунистическата конституция, според който цялата власт беше в ръцете на БКП.

Източник: bgnes.bg