Само преди няколко месеца почти цялото богатство на 67-годишния хазартен бос Васил Божков е било поставено под запрещение по искане на американските власти.

 

Блокирани и замразени са не само неговите сметки, а и тези на половинката му Елена Динева в британските офшорни зони – остров Ман и Британските вирджински острови. Мълвата носи, че блокираното богатство е в размер на почти 1 млрд. лв.

 

Авоарите на Черепа на Острова бяха блокирани на 10 февруари, след като британският външен министър Джеймс Клевъри издаде заповед за замразяването им, както и на свързаните с него лица на територията на Обединеното кралство като продължение на санкциите по закона „Магнитски“ в САЩ.

 

Васил Божков е разорен

Предвид факта, че Божков е имал няколко регистрирани офшорни компании на Албиона, обслужвани от швейцарския корпоративен адвокат с български произход Калоян Стоянов, санкцията е нанесла опустошителна финансова щета на хазартния бос. Именно с финансите по тези сметки Черепа е поддържал стандарта си и е плащал заплатите на многобройните си служители у нас.

 

Близки до хазартния бос разкриват, че от санкциите е пострадала и половинката му Елена Динева, която имала банкови сметки не само в офшорните зони, а и в лондонското сити, както и престижни имоти на нейно име във Великобритания. В този ред на мисли напоследък Божков все по-трудно успява да покрива дори собствените си финансови разходи, а ситуацията около него се влошила значително след показния разстрел на близкия му приятел Красимир Каменов – Къро в ЮАР. Преди да бъде екзекутиран, заедно с цялото си семейство, той му помагал финансово.

 

Смята се, че Божков е бил посредникът между американските федерални агенти и Къро по тайна разследване за корупция по високите етажи на властта у нас, с участието на мастити родни политици, полицейски шефове и разбира се прокурори.

Източник: Уикенд