Комисия от Министерство на околната среда и водите е отстранила консорциума от фирми на Александър Тошев (Джони Каскета) от конкурса за 30 млн. лв. за биоразнообразие. Това научи "ПИК". Тошев стана известен в скандала със своя съдружник - продуцентът Нико Тупарев.

 

Експертите от МОСВ са решили, че компаниите на доскорошните съдружници, бащите на „БИГ и ВИП Брадър“,“ Игри на волята“, „Ергенът“ и т.н., Александър Тошев и Нико Тупарев, нямат необходимия опит за извършване на такава специфична дейност.

 

Това сe случва въпреки оказания силен натиск от страна Тошев, твърдят от ведомството.

Много интересно е, че при тази поръчка опити за намеса в полза на Джони Кастета са правили и бившият екоминистър Борислав Сандов и неговият заместник Тома Белев от "Зелено движение". Връзката между фирмите от конгломерата „Янтра 13“, кръга „Кантората“ и тандема Сандов -Белев, са предишни поръчки от времето, когато зелените управляваха МОСВ. Двамата еколога прикриваха и нарушенията, които се правеха при заснемане на „Игри на волята“ в защитени зони и плажове по Натура 2000. Обикновено шумните зелени този път услужливо мълчаха.

 

Още по-странно е, че формално непримирими противници, като Сандов-Белев от една страна, и бившия екоминистър Нено Димов от друга, по отношение на тази поръчка, са в колаборация.

 

Освен размера на средствата, тази поръчка, с точното наименование "Определяне на специфични цели и мерки на защитените зони по Натура 2000, завършване процеса на картиране и оценка състоянието на екосистемите", е важна, защото, ако не се изпълни точно, професионално и качествено, ще следва тежка наказателна процедура от Европейската комисия на стойност десетки милиони евра срещу България.

 

Връзките на Александър Тошев (Джони Кастета) в Министерство на екологията датират от времето, когато министър беше Нено Димов. Негова жена е  сестрата на Тошев. Същевременно Джони беше от най-приближените хора на Цветан Цветанов. Двамата в продължение на много година правеха много скъпи предизборни кампании на ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов имаше сериозни съмнения как са изразходвани средствата на партията.
По време на мандата на Нено Димов, Тошев е имал сериозно влияние в МОСВ. Чрез едно негово подставено лице - Асен Кръстев, си е позволявал да се бърка в кадровата, финансовата политика и обществените поръчки във ведомството, твърдят служители.

 

Дано продължи практиката институциите да се противопоставят на силния лобистки натиск и опитите за налагане на корупционни практики!

Източник: pik.bg