Летният туристически сезон в Албания започна успешно, като се очаква положителната тенденция да продължи през следващите дни, според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. През май вече се отбеляза 18% нарастване на туристите, а тази тенденция продължава и през юни. Не се съобщава за проблеми с кадрите по родните курорти, но с условието работодателите да са готови да предложат адекватно заплащане.

В Турция и Гърция реват - българите вече си имат ново любимо място за плаж

Албания се превръща в любима дестинация на българите, които се наслаждават на морето и красивата природа там. Страната е лесно достъпна, предлага красиви плажове, богата култура и живописна природа. Туристите са впечатлени от гостоприемството на местните, кухнята и атмосферата. Почивката в Албания може да бъде икономична, тъй като съществуват няколко начина за пътуване - с автомобил, автобус и дори и директен полет.

В Турция и Гърция реват - българите вече си имат ново любимо място за плаж - Снимка 2

През първите пет месеца на годината, Албания посрещна близо 2 400 000 туристи, което представлява ръст от 42% спрямо същия период през 2022 година. Тази тенденция предвещава още по-голям брой туристи през разгара на летния сезон.

В Турция и Гърция реват - българите вече си имат ново любимо място за плаж - Снимка 3

Албания предлага разнообразие от плажове, разположени от север на юг. Градове като Велипоя, Шенгин, Дуръс, Вльора, Химара и Саранда са сред най-популярни дестинации. Освен плажовете, туристите могат да посетят историческо-културни забележителности като Гирокастра, Берат, Бутринти, Круя и Шкодра.

Дестинацията предлага възможности за целогодишен туризъм, благодарение на своя разнообразен релеф. Има и богатство от реки, лагуни и национални паркове, привличащи туристи от цял свят.

През миналата година Албания стана изключително популярна сред потребителите на социалната мрежа TikTok, особено сред британските туристи. Високите оценки се дължат на красивите и чисти плажове, безплатните шезлонги и спокойствието, което предлага страната.

Оприличават я на Гърция, но с много по-достъпна цена.

Източник: blitz.bg