Макар Интерпол да издирва с червена бюлетина Пламен Галев като беглец от правосъдието, според ЦИК, той си живее у нас и трябва да участва на вота в неделя. При все, че повечето хора отдавна са забравили, в България гласуването все още е задължително или поне така пише в изборния кодекс. Всеки навършил пълнолетие, който не е лежал в пандиза, е задължен да се яви в избирателната си секция по местоживеене.

 

Проверка в сайта на ГРАО показа, че Галев трябва да пусне бюлетината си в секция 9 в кметството на село Ресилово, където е и имението му. Там до миналата година се водеше адресно регистриран и неговият „брат“ Ангел Христов. След като Христов почина в Дупница, името му е заличено.

 

Това на Пламен Галев продължава да се мъдри в хартиените избирателни списъци, залепени пред секцията. Остава да видим дали „брат“ Галев ще спази закона, явявайки се пред урните в неделя. Хора в Дупница не изключват това да стане, колкото и невероятно да звучи. Те припомнят, че давността на присъдата, заради която го издирва Интерпол, отдавна е изтекла.

Затова и Пламен Галев може да си позволи да се подиграе на властите, появявайки се в неделя пред урните. Публична тайна, че „брат“ Галев отдавна си живее в имение край Дупница и често отскача до града. В неведение, макар това да не е сигурно, са само местните ченгета, които вече една година не могат да установят как другата половинка от тандема Ангел Христов минава границата, за да умре в дома си.

 

В избирателните списъци е и Евелин Банев – Брендо, който също се издирва от Интерпол заради влязла в сила присъда за пране на пари. Името на наркобоса е в списъците на секция 30 в столичното читалище „Братя Миладинови“. За Брендо също е известно, че обича да отскача до България под носа на издирващите го ченгета. За едно от посещенията му се разбра преди 2 години. Покрай различните си бизнес и лични ангажименти Банев успява да разпише и пълномощно на своята адвокатка Силвия Найденова, с което й дава право да го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния. Колкото и абсурдно да звучи, документът е истински, а заверката му е направена от кмета на врачанското село Тлачене – Тошко Сашов. По закон в определени случаи кметовете на малки населени места имат право да действат като нотариуси.

 

„Беше един ден в началото на пролетта. Към края на работния ден дойдоха мъже – с анцузи и куче.

Казаха, че са ходили за трюфели, но поискаха да си направят пълномощно, защото им трябвало. Гледах му личната карта, подписа се пред мен, но няма как да знам, че го издирват“, разказа кметът Тошко Сашов за случката. При заверката на пълномощното Банев е използвал своята истинска лична карта. Тя е издадена през 2016 г., когато той вече е издирван от Интерпол и през 2022 г. е валидна. Затова и кметът Сашов няма как да откаже да направи заверката на пълномощното.

Запознати твърдят, че Брендо е отскачал у нас и след това, но при липса на необходимост от нови заверки това остава тайна. За разлика от Пламен Галев шансът Евелин Банев да гласува е минимален. Освен присъдата си за пране на пари в България, той има влезли в сила наказания и в Румъния, и Италия. След като Софийският градски съд на три пъти отхвърля молбите на Брендо да комулира трите наказания и той да излежи присъдата тук, всеки арест автоматично му гарантира бърза екстрадиция в Италия и Румъния.

 

Дори и да не се явят пред урните, Пламен Галев и Брендо няма да бъдат санкционирани, макар гласуването да се води задължително. И до ден-днешен в изборния кодекс се мъдри изречението: „Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг“. Експерти припомнят, че с промените, направени от парламента, отпаднаха само глобите за неспазилите закона избиратели.

Източник: Уикенд, crimesbg.com