Мнозина смятат за безобиден мухъла по храната и дори я консумират, отстранявайки синкавата плесен. Добре е да сте наясно, че някои от тези продукти крият огромна опасност и трябва веднага да бъдат изхвърлени в коша.

 

Факт е, че е безпроблемно някои храни да се консумират след остъргването на мухъла, но това не важи за всички. В никакъв случай, не трябва да прилагате този трик с хляба, тъй като могат да причинят сериозни проблеми и  дори да увредят черния ви дроб.

От Агенцията по хранителни стандарти (FSA) в Лондон алармират в никакъв случай да не се консумира гниеща храна.

Мухлясалите храни са най-опасни за бременните жени, възрастните хора (над 65 години), както и за всеки, чиято имунна система е отслабена. Не бива да се консумира плесенясало зърно и печива от него, както и хванали мухъл ядки и ябълки, предупреждават експерти.

 

Имайте предвид, че зърнените храни, ядките и ябълките с плесен, са едни от най-опасните храни. Затова, ако върху тях има петно, най-добре е да ги хвърлите в коша. В противен случай може да получите алергична реакция, да развиете респираторни заболявания и какво ли още не, предупреждават лекарите всички онези, които проявяват нехайство към храните.

 

Истината е, че плесените произвеждат токсични съединения, наречени микотоксини, смятани за изключително опасни.

Най-вредният тип микотоксин, е афлатоксинът, който причинява тежки усложнения. Той се среща най-често във фъстъците, останалите ядки, зърнените храни, оризът, подправките, какаото, кафето, сушените плодове, бирата, растителните масла и дори в дивечовото месо, както и такова от животни, хранени с плесенясала храна.

 

В този ред на мисли специалистите съветват, ако видите и най-малки наченки на мухъл по гореизброените храни, да ги изхвърлите в коша и да не рискувате здравето си с тях.

При твърдите плодове и зеленчуци като зеле, моркови, круши, ряпа, чушки и картофи, опасността не е толкоз голяма. При тях е достатъчно да премахнете сантиметър около петното с плесен и можете да консумирате остатъка от плода/зеленчука.

Източник: Уикенд