Ето какви решения бяха взети в парламента при разискването в бюджетната комисия относно Бюджет 2024:

1. Майчинството през втората година за отглеждане на дете няма да бъде равно на минималната работна заплата, както беше предложено. То не беше прието от депутатите.

2. Опозицията искаше да се направи преизчисление на пенсиите, но това предложение на  законопроекта също беше отхвърлено. Това може да остане в съзнанието на хората и да им го припомнят на предстоящите избори.

3. Бе поставен въпросът откъде да бъдат намерени средствата за изпълнение на предложенията, което щеше да струва 76 милиона лева на хазната. Румен Гечев дори предложи взимането на средствата от свръхпечалбите на банките. Възраждане сподели, че това са 4 Страйкъра по-малко.

4. ДПС предложи увеличение на минималния осигурителен доход за земеделски производители на 780 лева, докато Министерството на финансите предложи увеличение на 933 лева, а на годишна база това би струвало на земеделците не малката сума от 4 100 лв. повече.

5. Предложението за увеличение с 10% на заплатите на служителите в Националния осигурителен институт (НОИ) също не беше прието, защото считаха, че това трябва да се обсъжда в централния бюджет, а не в бюджета на ДОО.

Ужасна власт: Забраниха преизчислението на пенсиите, ето какви решения взеха депутатите

6. Депутатите решиха и пенсиите да не се преизчисляват, а единствено минималната пенсия от началото на новата година става 523.04 лв., а от 1-ви юли – 580.57 лв.

7. Максималният осигурителен доход се увеличава на 3750 лева, съгласно решението на народните представители в бюджетната комисия.

Източник: narod.bg