Замърсяване на морската вода до 41 пъти над нормата е установила съвместна проверка на учени от Софийския университет и асоциация "Активни потребители" по плажове на Южното Черноморие, предава БНР.

Проверката е обхванала общо 11 плажа, като превишения са били засечени за седем от ивиците.

С най-голямо замърсяване е Попският плаж в Царево, където превишението на ешерихия коли е около 40 пъти над нормата. Южният плаж на Приморско, където се влива Дяволска река пък показва 20 пъти над нормата, каза Богомил Николов от "Активни потребители".

"И в двата случая подозрението пада върху замърсени води, които се вливат в морето от съответните реки, които донасят замърсителите. Иначе, мога да кажа, че 4 плажа от 11 напълно се вместват в нормите за чистота, а останалите превишават с по-малка степен", посочва още Николов.

Най-вероятно пречиствателните станции не могат да поемат пика на сезона, коментира още Богомил Николов. За изследването, от "Активни потребители" се мотивирали", заради големия шум около евентуално замърсяване от Украйна. Но явно, става дума за българско замърсяване, допълни Николов.

Засега от РЗИ - Бургас отказаха коментар по темата. Очакваме това стане в утрешния ден.

Водата е изследвана за количеството на бактерията, която се намира във фекалиите. Не трябва да се открива в 100 мл вода за пиене. При водите за къпане, ограничението е 500 клетки за 100 мл.

Установиха замърсяване на морската вода по Южното Черноморие до 41 пъти над нормата

Методиката за определяне на Escherichia coli е стандартизирана в световен мащаб.

Водите на само 4 плажа от 11 отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli.

Най-чисто е на плаж Харманите в Созопол. В лимита до 500 клетки се класират и плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг "Златната рибка" край Созопол.

Най-мръсен, по данните на проверката, е северният плаж на град Царево /Попски плаж/. Там стойностите на бактерията са над 41 пъти над нормата.

Според проверката на учените, в морето свободно се изливат фекалии.

Друг замърсен плаж е южният в Приморско, при който количеството на бактерията е 22 пъти над лимита.

По плажовете "Атлиман" в Китен и Лозенец стойностите за бактерията и на двата надхвърлят лимитите съответно 2 и 4 пъти.

Източник: dir.bg