Това уникално видео не показва екзотичен остров, а прелести на нашата родина - България. Създадено с цел да привлече туристи и датира от далечната 1965-та година, дело е на британската продуцентска компания British Pathé, която и днес е известна с един от най-престижните архиви на кинохроника.

Този филм представлява видео пътепис, който ни отвежда в характерните аспекти на селския, градския и туристическия живот в България през това далечно време.

Стартовият кадър е от Калоферската църква, която ни отвежда в света на Долината на розите, символ на страната по света от десетилетия. Във видеото се представят различни етапи от обработката на розата - от беритбата до създаването на парфюми в култовата фабрика "Розина". Важният аспект на розобера не остава настрана, включително и короноването на "Кралица Роза" и танците с венчелистчетата.

Уникално 58-годишно ВИДЕО от България разтърси Острова, всички са в захлас

В допълнение към селското стопанство, филмът разкрива и технологичния напредък на страната. От самолетите до добре развития транспорт в модерната за времето си столица София. Включени са сцени и от вече разрушения вече мавзолей на Георги Димитров в сърцето на София, заедно с гвардейците на пост пред него. Напомняме си, че тази сграда е издигната през 1949 година, за да съхранява балсамираното тяло на първия комунистически лидер.

Короната във филма е блестящия и лъскав курорт Златни пясъци. Този български курорт е запечатан в лентата със своето великолепие - луксозните хотели, съчетани с природната красота. Сцените на безкрайните и чисти плажове, забавленията, слънчевите бани, игрите с плажни топки, вкусната храна - всичко това показва наистина земен рай.

Източник: blitz.bg