Украинският депутат Богдан Торохтий и съпругата му Алина Левченко се сдобиват със скъп имот в Несебър, докато страната им е във война с Русия. При това го записват в регистър на някаква символична цена, за да си спестят данъци и такси. Заради тази афера, осветена от киевски разследващи журналисти, въпросната Алина Левченко тези дни е освободена от работа в държавната самолетната компания „Антонов”.

 

Жилището в Несебър с площ от 58,8 кв. м, като семейството е купило и помещение от 283,4 квадрата на първия етаж в сградата в елегантния комплекс „Валенсия Гардънс”. Според имотния регистър депутатската съпруга платила за тези модерни придобивки на метри от морския бряг едва 110 хил. лева. Разбира се, тази сума е далеч от истинската стойност и явно е силно редуцирана, за да се спестят държавните такси. Според цените, посочени в сайтовете на агенции за недвижими имоти, подобни имоти в този нов комплекс струват над 450 хил. евро.

 

Украински депутат си скубе косите заради проблемите, които му докара съпругата му

Семейството взема апартамента в Несебър през август 2022 г., а няколко месеца по-рано си купуват и жилище в Киев. Наред с тези имоти, депутатът и жена му сменят и три лъскави автомобила, и то само откакто е започнала войната.

 

Всичко е могло да остане скрито-покрито, но депутатшата Алина Левченко бърза да се похвали с покупките в социалните мрежи. Снимките са изтрити, след като избухва скандалът, но следите остават.

 

Богдан Торохтий става депутат от партията „Слуга на народа” през 2019 г. За Алина се жени през 2021 г. и малко след това тя става съветник на шефа на „Антонов” – предприятие, част от военнопромишления концерн „Укроборонпром”. Разбира се, госпожата е много далеч от самолетния бизнес. Преди години имала магазин за луксозни дрехи, а после – студио за интериорен дизайн. Веднага след като излизат публикации за имотните й придобивки, започва проверка за нейната професионална компетентност и преди дни тя е освободена.

 

Още масло в скандала налива и разкритието, че депутатът Торохтий напускал Украйна осем пъти, за да ходи на почивка общо за над 90 дни. С други думи – изкарал три месеца ваканция за година и половина, докато мъжете в страната му воюват и нямат право да я напускат. И това става известно отново заради публикации на съпругата му в социалните мрежи. Тя щедро споделя снимки от воаяжи в България, Гърция, Турция, Катар и Дубай.

 

В същото време депутатът Богдан Торохтий е един от инициаторите на проекта за закона, който въобще забранява на народните избраници на Украйна да напускат страната, освен по заповед на президента. Въпросният закон обаче така и не е гласуван.

 

Докато съпругата Алина Левченко е изгонена от „Антонов”, още не е ясно какви последствия ще има скандалът за самия депутат Торохтий.

Източник: Уикенд