Известният сред представителите на родния ъндърграунд като най-добрият ученик и неформален наследник на знаменития фалшификатор от Пловдив Димитър Димитров – Митьо Дебелия – украинецът Александър Василиевич – Санка, е дърпал конците на разбитата при спецакцията на ГДБОП печатница за фалшиви пари в Шумен.

 

Преди дни антимафиотите съобщиха, че са ударили свръхмодерна лаборатория за изработване на менте банкноти от 500 евро, 100 долара и 50 лева, а на извънредна пресконференция, шуменският окръжен прокурор Орлин Куздов разказа, че качеството на фалшивите пари е било толкова високо, че с неистинските купюри е можело да се захранят дори банкомати.

 

Запознати с течащото и в момента разследване разкриват, че печатницата за фалшиви пари в Шумен и работила от есента на 2020 г. и на практика не може да се изчисли с точност колко ментета са били произведени и пуснати в обращение.

Според събраните на този етап данни групата е съумяла да пусне 37 500 лева в банкноти с номинал 50 лева и е произвела над 1 милион евро в банкноти от по 500 евро, които бяха спрени да се печатат от Европейския съюз през 2019 г. заради опасения, че се използват за разплащане при незаконни дейности и пране на пари. Криминалисти обаче подозират, че в лабораторията за менте пари в Шумен са напечатани милиони долари и евро, които са били изнесени от сподвижници на фалшификаторите в Турция, Близкия Изток и Китай. Арестувани са двама мъже от Шумен на над 50-годишна възраст, чиито имена официално не бяха обявени от МВР и прокуратурата. Запознати с разследването обаче разкриват, че закопчаните Иван Т. и мъж с прякор Пчелата не са двигателите на бандата фалшификатори, а са заемали средно ниво в престъпната верига.

 

Двамата са снабдявали лабораторията за менте пари с мастила, консумативи и със специалния, хартия, внесена от Китай и Турция, като пред митническите власти хартията от южната ни съседка е била обмитявана като консуматив за увиване на дюнери. Реалните босове на печатницата за фалшиви пари са други, но до този момент те не са задържани. Въпреки претърсванията на поне 7 адреса в Шумен и в региона, не са открити матриците за производство на менте банкнотите и е твърде възможно след няколко месеца печатането на фалшиви пари да бъде подновено“, твърди столичен антимафиот.

 

Като главно действащо лице в разбитата манифактура за фалшиви пари се сочи украинецът Александър Василиевич, собственик на хотел „Кантинела“ в Слънчев бряг и дългогодишен сподвижник на прочутия фалшификатор Димитър Димитров – Митьо Дебелия от Пловдив, многократно задържан през годините за печатане на менте пари и документи. Запознати твърдят, че Митьо Дебелия отдавна е извън престъпния бизнес заради делата, които се водят срещу него, а и заради тежкото му здравословно състояние. Като неформален наследник на Дебелия като печатар на фалшиви долари, евро и левове се сочи именно украинецът Санка, който пребивава в България от далечната 1999 г.

 

Твърди се, че навремето Александър заемал важна роля в бандата на Митьо Дебелия, специализирала се в производството на фалшиви английски, италиански, израелски и норвежки паспорти. Украинецът продал хиляди произведени у нас менте тескерета в Русия и в родината си, преди нелегалната паспортна служба на Митьо Дебелия да бъде разбита при акция на полицията през есента на 2007 г. По тази афера пловдивският фалшификатор получи ефективна осъдителна присъда, а след като излезе от затвора, многократно беше закопчаван и за печатане на фалшиви пари.

 

Неговият сподвижник от Украйна Александър Василиевич пък беше арестуван през есента на 2018 г. при акция на ГДБОП по разбиването на печатница за фалшиви долари и евро, провела се в Слънчев бряг. Тогава антимафиотите откриха в подземието на хотел „Кантинела“, собственост на украинеца, свръхмодерна манифактура за производство на неистински купюри. В мазето бяха намерени 11 600 000 фалшиви евро в банкноти от по 500 евро и 1 900 000 долара в купюри от по 50 долара.

 

Шест години след ареста на Санка и още трима в Слънчев бряг все още липсват осъдителни присъди за фалшификаторите на пари, а всички замесени отдавна са на свобода, възползвайки се от туткавото правораздаване в България. Според запознат от морския ъндърграунд по-малко от година след задържането му, ученик №1 на Митьо Дебелия отново завъртал бизнес с печатането на фалшиви банкноти. Украинецът изнесъл лабораторията и производството на менте банкнотите в Шуменския регион, където работел под опеката на влиятелен гангстер от Варна.

 

„Фалшификаторите от групата на Санка са специалисти по имитирането на 100-доларови банкноти. Те се изнасят посредством българи, украинци и молдовци в далечен Китай, както и в Близкия Изток и в Турция. Пачка с 10 000 менте долара се продава за 3000 лева от фалшификаторите", разказва запознат. Според думите му от фабриката за менте пари в Шумен са излезли и пуснати в обращение по света най-малко 10 милиона долара.

 

Преди около година бандата започнала да печата и фалшиви банкноти от по 50 лева заради бързото им вкарване в обращение и светкавична печалба, твърдят ангажирани в разследването. Смята се, че фалшификаторите са пробутвали менте петдесетолевките в кештерминали и че са ощетили няколко хазартни компании, интегрирали машини за кешови разплащания в обектите си, със стотици хиляди левове. Твърди се, че родните полицейски служби са работили по разбиването на бандата повече от година, тъй като групата на Александър Василиевич е действала в пълна конспиративност, а членовете й дори не са комуникирали помежду си по мобилни телефони, а само лице в лице.

 

Предполага се, че фалшификаторите от Шумен са се издънили покрай приемането на голяма поръчка за производство на фалшиви 500-еврови банкноти, като според човек от ъндърграунда чужда полицейска служба е дала информация на родните ченгета за предстоящо напечатване на 5 милиона евро, предназначени за кюрдски наркомафиот.

 

„Това е много тежко посегателство срещу цялата финансова система на Европейския съюз и добре че спряхме навреме фалшификаторите. Предстои ни още много работа по случая заедно с партньорските служби“, коментира разбиването на фабриката за фалшиви пари в Шумен окръжният прокурор Орлин Куздов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com