Украинските мъже, които преди повече от 2 години платиха по 10 000 евро на каналджии за пребиваването си в България, сега са се видели в чудо. Причината за това е новата заповед на президента Володимир Зеленски, според която всички от мъжки пол над 16-годишна възраст, нямат право да напускат страната и трябва да са на фронта толкоз време, колкото е нужно. Освен това напусналите отечеството, са задължени да се върнат обратно, за да отдадат воинския си дълг към родината.

 

По данни на Евростат в държавите от ЕС живеят около 860 000, подлежащи на мобилизация украински мъже. Полша и Литва заявиха, че ще помогнат на Украйна да върне своите граждани, и от пролетта на тази година спазват обещанията си пред украинския държавен глава. Всяка седмица те изпращат украинци, които незабавно отиват в окопите, понеже войниците не достигат и никой не желае да се превръща в пушечно месо в името на чужди каузи. Още през пролетта на 2024 г. Украйна прекрати временно консулските услуги за мъже на възраст от 18 до 60 години. Така те не могат да подновяват изтичащите си паспорти или да получават нови, докато са в чужбина.

Целта на този ход е да накара мъжете, годни за фронта, да се върнат в родината си и да се влеят в армията, където се търсят от готвачи до айти специалисти. Пред украинското посолство във Варшава се виели стройни опашки от представители на силния пол, които чакали за паспорти, за които дори били платили. Всички те обяснявали, че са получили есемеси за готови лични карти, но не могат да си ги вземат с дни... От посолството обяснявали, че има нерешим технически проблем.

 

Изнервените украинци потърсили спасение в Румъния и в България, но и в тези две страни срещнали трудности. Положението се затегнало след 18 май, когато влязъл в сила новият Закон за мобилизация, приет от украинския парламент, който задължава мъжете, годни за служба, да се явят във военни комисии в Украйна.

 

Външното министерство в Киев обяви, че прекратява консулските услуги за украинци в наборна възраст. Уволненият тези дни министър Димитро Кулеба публично обясни, че престоят в чужбина не освобождава гражданите от задълженията им към родината. Според висши дипломати това е пореден опит на Украйна да събере повече военни под бойните знамена. В новия Закон за мобилизацията не се посочва срокът на военна служба, казано с думи прости – служи се толкова, колкото прецени държавният  главнокомандващ.

 

Мнозина от мъжете в окопите са там от началото на войната през 2022 г. Други твърдят, че са напът да се откажат от украинските паспорти, имайки предвид неизвестния сценарий за развитието на войната. Самият Зеленски призна, че се нуждаят от свежи сили за фронта и че е напълно възможно да бъдат мобилизирани близо 500 000 душа. От кабинета му официално не давали статистика за жертвите, имало и доста инвалиди.

 

Украинските майки били твърдо против децата им да стават на кайма, прегазени от танкове и друга военна техника. В страната вървели няколко рекламни кампании, в които се казвало, че служенето в армията може да донесе добро месечно заплащане между 600 и 3000 долара, а наборниците сами да решат в коя артилерийска част да служат. Билбордове с призиви за влизане в армията имало в Киев и останалите по-големи градове. Желаещи да воюват обаче вече нямало.

 

Десетки пребиваващи в страната ни украинци се чудели как да се измъкнат от ситуацията, защото животът им бил по-скъп от която и да било война на планетата. Те преминали в пълна нелегалност. Съпругите им ги укривали по хотели и частни квартири. За да се препитават, почнали работа на черно. Не искали трудови договори и осигуровки. Приемали само кеш. Доскоро веселите мъже били потъмнели като буреносни облаци. Притеснявали се, че могат да бъдат разкрити от други украинци и докладвани, където трябва. Избягвали да ходят по заведения, да пазаруват по магазините и дори да говорят на руски на публични места.

 

„Към украинците у нас се добавиха и техни сънародници, които избягаха от Полша, когато тя почна да ги връща. България също ще поеме своята роля и ще връща мъже, които Зеленски е преценил, че са годни да носят оръжие. Въпрос на време е. Колкото и да хитруват, не могат вечно да разчитат, че жените им ще ги крият като партизани. Явно готовите пари, с които някои пристигнаха, са почнали да свършват, защото вече са черноработници, които бачкат за колкото бог дал, сиреч чорбаджията им.

 

Има такива, които работят предимно вечер. Рязко намаля броят на украинците, които обикаляха казината по морето и планинските ни курорти. Преди години бяха редовни в залаганията. Водеха живот, доста по-различен от сегашния. В заведенията са жените им с децата, които ходят на училище. Госпожите са станали необщителни. Правят се, че не разбират какво ги пита човек. Само когато трябва да пазаруват, се опитват да говорят на някакъв смесен език, който е тип руско-български. Иначе не пропускат възможност да посетят салоните за красота.

 

Присъствието на криещи се украинци се забелязва най-вече в малките градчета, където хората се познават. Ще бъдат ли удължени техните временни регистрационни карти за пребиваване в страната ни?! Гаранция няма! По темата цари мълчание.

 

Видимо са притеснени. Луксозните им джипове също изчезнаха. Или са крити в гаражи, или просто са се изпарили по магически начин. Говори се, че някои са намерили начин да излязат от ситуацията и да си узаконят престоя, като са си извадили фалшиви български паспорти. Това обаче не означава, че са недосегаеми, защото все някой някога ще ги разпознае, дори да променят драстично външния си вид, да пуснат брада, мустаци, коса.

 

Иначе жените им мълчат като риби. Обясняват, че съпрузите им са се върнали в Киев, или че са отишли при братовчеди в Западна Европа, в което няма логика, защото от там подлежат също на връщане в родината им. Ще видим какво ще излезе от това голямо криене“, твърдят запознати със ситуацията покрай украинските бежанци.

Източник: Уикенд, crimesbg.com