През февруари 2000 г. Нобеловият лауреат Пол Крутцен, който работи върху мащабните проблеми на озоновата дупка и последиците от термоядрената зима, изнесе реч в Международната геосферно-биосферна програма в Мексико. Именно той за първи път говори за антропоцена - напълно нова геоложка ера, създадена от човека, пише Science Alert

Днес терминът "антропоцен" е широко използван, но по това време Крутцен е първият, който прави подобно предложение. В речта си изследователят цитира много планетарни симптоми, които показват, че Земята е навлязла в нова ера, включително:

  • мащабно обезлесяване;
  • бързо нарастване на броя на язовирите на най-големите реки;
  • прекомерен риболов;
  • нарушен азотен цикъл на планетата;
  • бързо нарастване на емисиите на парникови газове.

Учени обявиха началото на ерата на кипене, на Земята идва адска жега за 50 000 г.

От средата на 20-ти век глобалната средна температура на повърхността се е повишила с около 0,5 градуса по Целзий, но тази цифра все още е в нормалните граници. За съжаление до 2022 г. средната глобална температура на Земята се е повишила с половин градус, а последните 9 години са станали най-горещите в цялата история на наблюденията. През 2023 г. ситуацията само се влоши.

Учените отбелязват, че тази година са счупени температурни рекорди както на сушата, така и в океана. В резултат на това невероятни горещи вълни, рекордни температури и мащабни горски пожари удариха света. Освен това учените също предполагат, че 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята с 99% вероятност.

Какво е свързано с такъв скок на температурата? Изследователите отбелязват, че има няколко фактора. Един от най-големите остава неумолимият ръст на емисиите на парникови газове, тъй като изкопаемите горива все още доминират, пише Glasnews.bg.

„По-ясното небе“ стана още един фактор за затоплянето на Земята. Нови правила за премахване на стари електроцентрали и мръсни горива с високо съдържание на сяра. В резултат на това индустриалната мъгла започна да се разсейва и по-голямата част от слънчевата радиация преминава през атмосферата и достига сушата.

Топенето на морския лед се оказа също толкова важен фактор: отначало ледените покривки започнаха да се свиват в Арктика, а през последните две години рязко се увеличи и загубата на лед в Антарктида. В същото време учените са забелязали, че от 2006 г. съдържанието на друг по-мощен парников газ, метан, значително се е увеличило в атмосферата на Земята. Смята се, че това се дължи на увеличаване на гниещата растителност в тропическите влажни зони при условия на затопляне.

Всички тези фактори доведоха до достигане на планетата ни до нива на невероятна климатична топлина, наблюдавани за последно преди около 120 000 години. В същото време учените очакват още по-голямо затопляне да дойде през следващите векове.

В ново проучване учени от университета в Лестър са се заели да видят как това може да се случи в геоложки времеви мащаб. За да направят това, те погледнали климатичната система на Земята през призмата на антропоцена.

Учените са използвали компютърни симулации и установили, че този нарушен климатичен модел на нашата планета, който учените вече нарекоха „ера на кипене“, ще продължи, очевидно, около 50 000 години, а вероятно и много повече.

Сега учените настояват, че постигането и стабилизирането на емисиите на въглероден двуокис при „нетна нула“ всъщност е само първата стъпка. За да се възстанови климатът на планетата и да се върне към етап, оптимален за човечеството и просперитета на живота като цяло, е необходимо отрицателно ниво на емисии.

Източник: blitz.bg