Имотен брокер без лиценз от София, занимаващ се с покупко-продажбата на лъскави сгради и терени в най- скъпите райони в столицата, е на прицела на прокуратурата като главно действащо лице по препирането на милиони левове на босовете на криптобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев, разкрива източник от държавното обвинение.

 

След като в началото на годината антимафиоти нахлуха в офисите на Nexo в София и обвиниха босовете на дружеството Антони Тренчев, Коста Кънчев и Калин Методиев в крупни финансови машинации, пране на пари и извършване на незаконна банкова дейност без лиценз, криптокомпанията получи 5-годишна забрана да оперира на територията на САЩ, а финансовите аферисти се укриха в Дубай и се заканиха да съдят България за милиарди долари.

 

През последните месеци Nexo търпи огромни щети заради забраната на дейността им в Америка - хиляди клиенти настояват да им бъдат възстановени парите, които са вложили в криптовалута, като се твърди, че от дигиталния портфейл на Nexo има заявки за тегления в размер на над 1,5 млрд. долара само от месец юни насам.

 

Дружеството е обект на два съдебни процеса за стотици милиони във Великобритания. Сред хората, които съдят компанията, е Георги Шулев – син на бившия министър Лидия Шулева, който настоява, че е ограбен от някогашните си партньори в Nexo Коста Кънчев и Антони Тренчев.

 

Сред проблемите на Nexo е и масовото бягство на десетки служители на ръководни позиции. Дружеството постоянно публикува обяви в икономически издания и интернет платформи за набиране на нов квалифициран IТ персонал. „През последните 2-3 месеца собствениците на Nexo пробват да спасят богатството си чрез покупката на престижни имоти в България. Засечени са няколко опита за покупката на сгради в идеалния център на София с посредничеството на имотен брокер, действащ на ръба на закона. За него има данни, че предлага атрактивни парцели, добити чрез констативни нотариални актове“ разкрива източник от прокуратурата, ангажиран в разследването срещу действащата без лиценз от територията на България криптобанка.

Транспортният бос Ваньо Алексиев отказал да продаде резиденцията си в полите на Витоша на боса на Nexo Антони Тренчев

Твърди се, че тази пролет един от собствениците на дружеството – бившият депутат Антони Тренчев е направил опит да купи чрез финансова къща помпозното имение в „Бистрица“ на транспортния бос Ваньо Алексиев. До сделка обаче не се е стигнало, тъй като шефът на „Биомет“ е отказал да продаде имота си заради опасения, че може да бъде обвинен като брънка от международна схема за пране на пари. Разправят, че Алексиев не останал никак очарован от предложената му от Антони Тренчев схема за получаване на исканите от него 21 млн. лв. за резиденцията в полите на Витоша.

 

Ангажиран с разследването срещу Nехо разкрива, че само за изминалата 2022г. босовете на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев са купили имоти на стойност близо 200 млн. евро в Париж, Кан, Лондон, Виена, Ню Йорк и Дубай. Първоначално повечето от имотните сделки били сключвани от името на офшорни компании с подписа на „Мис България“ Ваня Пенева, която е годеница на Антони Тренчев, а впоследствие имотите били прехвърляни на други офшорни дружества с цел замитане на следи. Съществуват съмнения, че покупката на престижните имоти е финансирана с пари на клиенти, депозирали средствата си в криптовалута при Nexo.

 

Интересен детайл е, че в последните месеци преди аферистката Ружа Игнатова да изчезне безследно, завличайки над 10 млрд. долара от инвеститори, а нейното дружество OneCoin да бъде обявено за пирамида, тя инвестира стотици милиони в покупката на знакови имоти в идеалния център на София, ползвайки услугите на финансиста Емил Хърсев. Очевидно босовете на  Nexo повтарят под индиго схемата „Ружа“.

Източник: Уикенд