Застреляният от наемен убиец по време на обедна разходка по Витоша Алексей Петров е изиграл ключова роля около предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, твърдят независими един от друг източници от структурите на МВР.

 

По думите им Трактора е организирал бомбения атентат срещу бронираната лимузина на Иван Гешев, като целта е била обвини тел №1 в държавата да се стресне и сам да подаде оставката си като главен прокурор.

 

Взривното устройство активирано на 1 май т.г. на пътя София – Самоков в местността Ярема, постави началото на чутовно сътресение на върха на прокуратурата и предизвика зрелищна кална война между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. В крайна сметка, след лавина от скандали, Гешев беше отстранен от Висшия съдебен съвет, а за временен ръководител на прокуратурата беше избран Сарафов.

 

Според запознати, бомбеният атентат е бил реализиран от плевенска група, гравитираща около Валентин Георгиев – Жълтия и Ивайло Бировски – Иво Бокса, която в миналото е била ползвана от Алексей Петров за други взривове, включително и срещу офисите на РЗС и ДСБ, както и този срещу Цветелина Бориславова през далечната 1997 г.

 

Името на Алексей Петров изплува още в първите дни след атентата срещу Иван Гешев покрай мистичния израелски експерт, за когото стана ясно, че е посетил мястото на взрива. Тогава Сарафов обвини Гешев, че неправомерно е настоял израелският експерт да бъде включен в разследването на неуспешния атентат.

 

Трактора поставил бомбата за Гешев?

Според думите на Сарафов евреинът бил докаран от Ясен Тодоров на местопрестъплението и в разрез с всякакви нормативни правила е участвал в огледа. Версията на Ясен Тодоров е, че израелският експерт е бил у нас във връзка със 75-ата годишнина от създаването на Израел и визитата му не била свързана с държавното обвинение. Пристигайки у нас, израелският експерт по контратероризъм разбрал за варива срещу Гешев, с когото се познавали добре, и поискал да посети мястото, без по никакъв начин да се намесвал в самото разследване.

 

„Има много странни съвпадения около активираната бомба срещу Иван Гешев и появата на израелски експерти в София. Много е възможно поръчителите на взрива срещу Гешев умишлено да са докарали експертите от Израел с цел допълнително да сплашат главния прокурор и да му внушат, че някой иска на всяка цена да го убие“, допуска столичен антимафиот.

 

В дните след бомбения атентат срещу Гешев Алексей Петров даде серия от интервюта, в които застъпи версията, че взривът пред кортежа на тогавашния главен прокурор безспорно е терористичен акт. Впоследствие Трактора стигна по-далеч и открито призова Гешев да се оттегли от поста си, препоръчвайки държавата да му намери нова работа.

 

„Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне – да му намери друга подходяща работа“, коментира Алексей Петров седмица след бомбата срещу лимузината на Гешев.

 

Твърди се, че допреди избухването на бомбата, Алексей Петров е бил част от близкото обкръжение на Иван Гешев покрай Никола Филчев, който беше съветник на главния прокурор.  

 

 „Гешев е убеден, че Алексей Петров е участвал в сценария по отстраняването му и че той е организирал бомбения атентат“, разкрива човек от обкръжението на бившия главен прокурор.

Съмненията, че Алексей Петров е изиграл важна задкулисна роля около свалянето на Гешев от власт, се задълбочиха в началото на юни т.г., когато бившата барета призна в телевизионно интервю, че се познава по линия на каратето с Петко Петков, бащата на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. И макар Алексей Петров категорично да отрече слуха, че е организирал помирителна среща в неговия ресторант “Делвите“ между Кирил Петков и Бойко Борисов, името му упорито започна да се спряга като бъдещ

„консултант“ и „експерт“ в ДАНС.

 

В интервю пред Би Ти Ви, дадено на 4 юни, Алексей Петров даде заявка, че би се завърнал в ДАНС, ако се „придаде необходимата важност на икономическата сигурност“. Той обаче уточни, че би сторил това за кратко време и с конкретни цели, като изрично подчерта, че не е получавал предложения за публични длъжности.

 

Запознати от службите за сигурност обаче са категорични, че в последната година и половина Алексей Петров е кадрувал в ДАНС, а и в МВР, благодарение на близостта си с Петко Петков, бащата на Кирил Петков. Нещо повече – усилено се мълви, че Алексей Петров е изпълнявал ролята на неформален консултант по сигурността в „Продължаваме промяната“ и е съставял списъци за назначения и уволнения. Същевременно Трактора е бил приближен и до друг влиятелен кадровик, но от лобито на президента Румен Радев – Николай Копринков.

 

Любопитен детайл е, че Алексей Петров беше коментирал, че първият атентат срещу него –  този пред басейна „Спартак“, състоял се на 15 август 2002 г., е бил извършен с цел да бъде осуетено назначението му като началник на Национална служба „Борба с организираната престъпност“ (НСБОП). След неуспешния атентат срещу Алексей Петров бяха арестувани няколко човека от близкото обкръжение на Васил Божков.

 

През есента на 2008 г. Алексей Петров беше назначен за съветник в ДАНС от тогавашния директор на службата Петко Сертов, а две години по-късно, след като вече не беше част

от ДАНС, бившият командос беше мишена №1 на полицейската операция „Октопод“.

 

Дали пък убийството му не е било с цел да бъде осуетена опасността знаков мафиот със стабилни позиции в службите и проводник на руски икономически интереси отново да поеме контрола върху ДАНС?

Източник: Уикенд