Сладките изкушения като торти, баклавички и др., са напът да се превърнат в истински лукс за средностатистическия българин. Солените цени на всичко ни шамаросват „непрестанно“ и съвсем очаквано дойде ред и на сладките изкушения. Дори най-обикновените локумки по пекарните вече се продават на двойно по-висока цена. Търговците пък се дразнят, че вече почти никой не купува големи количества. Цените на тортите също растат като паралелно с това парчетата изтъняват до почти прозрачни порции, гневят се пък купувачите.

 

Похапването на парче торта вече не може да ви излезе по-евтино от 7 лева, че дори и отгоре, при това в най-обикновените и непретенциозни кафенета. Останалите сладости също са с повишени цени като потребителите се оплакват, че ги тъпчат с всевъзможни боклуци и подсладители и толумбичките например нямат нищо общо с вкуса отпреди години.

 

Като добавите и чаша кафе към някоя сладост, то посещението на един човек в сладкарница, излиза минимум десетачка. В по-скъпите сладкарници и ресторанти, разбира се ще трябва да се бръкнете доста по-дълбоко в джоба. Като се има предвид и факта, че повечето от търговците са се изхитрили и пробутват сладкишите си като био, веган и др. подобни, то цената им нараства още повече.

 

Тортичките вече са на луди цени

Истинско изпитание за джоба ви ще е закупуването на цяла торта от 12-16 парчета, която със сигурност няма да ви легне по-евтино от 48 лева. Ако пък има повече плодове, ще трябва да добавите още десетачка към цената. В луксозните сладкарници големите торти се търгуват на цени между 80 и 100 лева, а детска торта с надписи, украса и фигурки, излиза над 150 лева.

 

Поради тази причина напоследък хората предпочитат да купят тортите от хипермаркетите, където цените са далеч по-нормални. Там за 20-тина лева можете да си вземете торта по ваш избор, стига да не се интересувате от продуктите, от които е направена, защото вътре със сигурност няма прясно масло, нито пък биозахар.

 

Солените лакомства също не са по-евтини, така например обикновени соленки се търгуват на цена между 2.80 и 3 лева за 100 грама. Така актуалните напоследък с пармезан и лимец пък подминаха 4 лева за същия грамаж.

Източник: Уикенд