Безспорно доц. д-р Румен Бостанджиев е сред водещите сексолози в България. Той е посветил повече от три десетилетия от кариерата си на интимното привличане и често възникващите проблеми при двойките.

 

Пред кабинета му винаги се извива опашка от хора, които искат да заздравят отношенията си с партньора, за да заразят връзката си и да направят живота си по-щастлив и пълноценен. Той разбира се успява да предложи индивидуален спасителен план на всеки нуждаещ се и да върне хармонията в отношенията на двойките.

 

Доц. д-р Румен Бостанджиев е специализирал в Белгия и Холандия. През 1993 г. завършва първата международна академия по сексуална медицина, проведена в Лисабон, Оксфорд и Рим.

 

Практиката му, а и в частност случая с Дебора от Стара Загора сочи, че агресивното поведение в интимните отношения е породено от чувство за ревност, съчетано с патриархалното разбиране, че партньорът е в правото си да накаже „провинилата се“ жена. В други случаи агресията от страна на силния пол се използва в борбата за власт и контрол между партньорите, която ескалира до степен единият от двамата да изгуби емоциите си и да действа импулсивно. Специалистът обаче е категоричен, че без значение причината, подобно поведение е недопустимо.

 

От особена важност е обаче хората да проумеят, че любовта е възможна и еротичната връзка има смисъл единствено при свободен избор от двете страни. Това изключва каквато и да била сексуална удовлетвореност по насилствен начин. Не трябва да се подценява и умението за ненасилствено справяне с неизбежните конфликтни ситуации в двойката, което би попречило конфликтът да ескалира отвъд границите, в които човек може да се контролира. Решаваща е и личната емоционална зрялост, която би позволила добър емоционален контрол.

 

Топ сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев: Никой не е умрял от липса на сексуална близост

 

Качеството на интимните отношения гарантира удовлетвореността в една връзка.

Постигането на по-добра удовлетвореност предполага и двамата партньори да отделят достатъчно време и внимание на интимната си близост, независимо от делничните ангажименти. В този смисъл е в рамките на нормалното при двойки  живеещи заедно, сексуалните контакти да са поне 2-3 пъти седмично. Разбира се това в никакъв случай не би следвало да се приема като норма, която трябва да се спазва педантично.

 

Специалистът е категоричен, че човек може да живее нормално и без интимни ласки и допълва, че няма информация някой да е умрял от липса на сексуална близост. Всеки от нас обаче прави разлика между живота в пълноценна интимна връзка и живота в самота. Разбира се интимните отношения могат да бъдат временно прекратени по различни причини, но в дългосрочен план това трудно би могло да остане без негативни последици за здравето и психичното благополучие на човека.

 

В заключение той посочва, че насилието най-често е резултат от верижна реакция, при която жертвата на насилие се превръща в насилник. За да бъде прекъсната тази порочна верига са нужни значителни усилия и добра воля за преодоляване на раните от нанесените травми. Става дума за целенасочена промяна на ценности и модели на поведение за социална подкрепа и възможност да се овладяват нови поведенчески модели.

Източник: Уикенд