С разработения от красивата топ диетоложка Енджи Касабие режим, топят килограми не само родни певци и артисти, а и холивудски знаменитости от ранга на Робърт де Ниро, Джейсън Стейтъм и Силвестър Сталоун, докато снимат в София.  През 2006 г. красавицата създава първата у нас компания за здравословно и диетично хранене.

 

Диетоложката не крие, че не е привърженик на ограниченията и съветва да се наслаждавате на храната, докато сте на трапезата с любимите си хора, но разбира се, без да прекалявате. Можете да хапнете от всичко, но в малки количества, без да се тъпчете или да преяждате.

 

Топ диетоложката Енджи Касабие: Децата ни пълнеят, защото не им обръщаме достатъчно внимание

В случай, че допуснете тази грешка, съветът й е да направите почивка на организма си, оставяйки прозорец от време, в което да отдъхне от огромното количество храна и/или алкохол, които сте приели. Спрете за известно време храната и преминете на вода, за да освободите енергия и да се почувствате пречистени. Ако не можете да издържите само на вода, тогава преминете на смути, крем или йогурт за закуска, супа за обяд, а за вечеря – само чай.

 

Топ диетоложката разкрива, че тежкият махмурлук представлява вид натравяне за организма. Той го приема като нещо опасно и включва защитните си реакции. В такива случаи е много силно дехидратирането на организма, затова е препоръчително да пиете повече вода, да хапвате супа или пък туршия, която ще даде на стомаха ви положителни бактерии, подпомагащи по-лесното преодоляване на действието на алкохола.

 

На празничната трапеза на българина обикновено присъстват фъстъци. Енджи Касабие обаче разкрива, че тези, които се продават в магазина не са никак полезни, затова по-добре да ги замените с орехи, лешници или бадеми. Ако искате да са по-здравословни, ги накиснете за 12-14 часа във вода, след което ги консумирайте така или пък ги направете опушени. Можете да ги пуснете в чопъра, смесвайки ги с ядково мляко.

 

Руската салата не е толкова вредна, но отново всичко зависи от приетото количество.

Забравете за студените мезета на трапезата, тъй като те са едни от най-канцерогенните храни. Като цяло е добре да забравите за опакованите във вакуум продукти.

 

В случаите, в които ви предстои да хапнете баница, е добре преди това да заложите на приема на солидно количество вода, което ще „обърка“ глада. Много е важно храненето да не е по-често от 3-4 часа. Добре е да намалите приема на въглехидрати след 16-17 ч. следобед.

 

По отношение на наднорменото тегло при децата, съветът на Касабие е да не им се забраняват определени храни, тъй като ще посегнат към тях при първа възможност. Добре е родителите да говорят с тях за плодовете и зеленчуците, видовете ястия, да се коментират ползите и вредите, витамините… От особена важност е да се движат и да ограничат пакетираните храни.

 

Енджи Касабие е категорична, че в немалка част от случаите наднорменото тегло при децата идва от липсата на внимание – родителите не общуват достатъчно с тях, не готвят домашна храна и не ги учат кое е полезно и кое не. Децата не бива да бъдат принуждавани да гладуват, а да се научат да хапват малко количество, но качествена храна. Най-вкусни са гозбите на мама, защото при приготвянето им, е вложена доза любов.

Без оглед на възрастта, фаст фууд е нещото, което категорично трябва да отпадне от менюто. Хората над 40-50 години трябва да внимават и с приема на лактоза, най-добре е да заменят прясното мляко с кисело или със скир. Трябва да се увеличи приемът на калций, а вечер да се приемат леки храни, щадящи стомаха.

 

Диетоложката подкрепя гладуването, но само умереното такова като например няколко часа преди сън, което означава да не приемате нито вода, нито храна. Категорична е, че няма здравословно количество алкохол, пък бил той и само една чашка. Трябва да съхранявате чист черния си дроб, който е като цедка за организма, а алкохолът е отрова. В този ред на мисли, ако не можете да го изолирате изцяло, сведете приема му до минимум.

Източник: Уикенд