В списъка на НАП се оказа и телевизията на БСП, която не излъчва вече от дълго време. В списъка са онези фирми, които от дълго време отказват да си платят задълженията – данъци, осигуровки, ДДС.

 

Партийната фирма, наречена помпозно „Българска свободна медия“, която стои зад телевизията, към тези дни дължи 344 195 лв. Сумата ежедневно се променя с лихвите, които се трупат.

 

БСП вероятно ще използва всякакви юридически хватки, за да не плати тази сума. Още повече че самата телевизия не излъчва вече от година.

 

Тя е спряна уж за кратко през април 2023 г. Корнелия Нинова тогава се кълнеше, че спирането е временно, само докато се пренесе техниката в нов офис. Очаквано, нищо подобно не се случи. Сега, преди няколко седмици, малцината останали служители в медията са привикани на „Позитано“ 20, където им е съобщено, че трябва да си търсят ново препитание.

 

Репортери и оператори от БСП телевизията и досега се оплакват, че имат да вземат стотици хиляди левове. Другарите от партийната централа обаче забравили да внасят дори и осигуровките на щатните си пропагандатори.

Нищо, че те всеотдайно хвалят непогрешимостта на лидера Корнелия Нинова и яростно защитават наредената от Владимир Путин война срещу Украйна.  Проблеми има и със сметките за ток, наем или други консумативи. Според последния си финансов отчет „червената“ телевизия има още над милион и половина неплатени сметки. Извън данъците.

 

Членове на „червеното“ ръководство коментираха, че съдбата на БСТВ е била ясна още при нейното създаване. Всяка електронна медия обичайно се издържа от реклами. За да ги има тях обаче, е нужно някой и да те гледа, подхвърлят опоненти на „червената“ идея.

 

Кабеларката на БСП, която. се разпространява в цялата страна, се радва на едва няколко хиляди души ежедневна аудитория на възраст 75+, категорични са запознати. По-висока гледаемост имат регионалните телевизии. По време на съществуването си „червената“ медия събира едва стотина хиляди лева от реклами. Голяма част от тях са платени от БСП в предизборните кампании, обясняват запознати. Подобни са постъпленията и предходните години. Затова пък разходите са колосални – между 2 и 3 милиона лева годишно. Те се покриват от партийната субсидия на БСП.

 

По времето, когато БСП е сред водещите партии в страната, има откъде да намира пари, понеже прибира милиони левове субсидия от бюджета. Тогава и издръжката на собствена телевизия не е била проблем, припомнят си с носталгия активисти. Известно е обаче, че БСП отдавна не е в тази силна роля, а електоратът й се топи като лански сняг.

Източник: Уикенд, crimesbg.com