Тазгодишната великденска трапеза ще е доста оредяла при преобладаващата част от българите заради непосилните цени на основните хранителни стоки.

 

Картината, в която всички си купуваха зеленчук за салатата и носеха поне по една кора яйца, тази година ще е много рядко явление. Тази година Великден ще е в средата на април – на 16-ти.

 

Тази година Великденската трапеза ще е непосилна за мнозина

Още отсега е ясно кой ще е продуктът, който ще продъни и без това изтънелия до краен предел джоб на българина. Цените на яйцата още отсега са плашещи, а до Великден несъмнено ще скочат още. В сравнения с предходни години оранжерийните зеленчуци достигнаха истински пик.

 

Дори икономистите отбелязват, че цената на краставиците и доматите, които се търгуват на цена от над 6 лв. за килограм, са прецедент за това време на годината.

Храните на едро са поскъпнали с поне 20% спрямо март 2022 г. При някои продукти скокът е направо 50%.

 

Очакванията са в последните дни преди Великден списъкът на основните хранителни продукти, нужни за трапезата, отново да тръгнат рязко нагоре, при все че и към момента не са ниски. Според прогнозите, яйцето ще удари цена от 80 стотинки за бройка.

 

По борсите ръстът при яйцата е 65%, а при оранжерийните зеленчуци между 32 и 34%. Скок се очаква и при агнешкото като сега се движи на цена между 22 и 25 лв./кг. На практика това означава, че то автоматично ще отпадне от трапезата на мнозина.

 

Да не забравяме и факта, че дни преди Великден спекулата ще се развихри много здраво. Така например при сиренето надценката вече удря над 50%.

Казано с други думи основните продукти на пазара вече са двойно по-скъпи спрямо миналата година.

 

Шефът на ДКСБТ Владимир Иванов посочи, че не очаква промяна в цените, тъй като пазарът и без това е твърде обтегнат. Ясно е, че поскъпването тази година е с между 40 и 50%, освен това, когато българинът е празнично настроен е готов да прави компромиси с цените, отбелязва експертът.

Източник: Уикенд