Вероятно голяма част от вас са забелязали, че напоследък все по-често етикетите с цените се лепят точно върху срока на годност. Разбира се това е изключително дразнещо, защото по този начин клиентът не може да види докога е годна стоката, която купува.

 

И макар това да е извън правилата, стикерчето с цената цели точно датата върху бурканчетата с кисело мляко, което навежда на мисълта, че целта е да се скрие.

По този начин купувачите не могат да проверят докога е годен продуктът и съответно докога може да бъде консумиран, без да крие съответните опасности.

 

Тарикати в хранителните магазини лепват цената върху срока на годност

По този начин пък некоректните търговци продават безпроблемно млечните продукти извън срока на годност. Дори и да се опитате да изстържете лепенката, няма да се докопате до срока на годност, защото тя е буквално впита във фолиевата капачка и така няма начин да видите срока.

 

Потребителите вече нямат никакви съмнения, че това се прави нарочно с цел да се продава негодна стока и търговците да печелят незаконно на гърба на купувача (за кой ли път?!). хората се гневят, че няма да купуват повече подобно мляко. Оплакват се и че е често срещана практика при натуралните сокове, както и при кутиите с топено сирене, при маслото и какво ли още не.

 

И при всички тях етикетът уж случайно е залепен върху изписания срок на годност и не може да бъде разлепен, без да скъсате самата опаковка. Купувачи редовно сигнализират търговците за тази порочна практика, но единственото, което получават в замяна, са нерви и несвързани обяснения.

 

Добрата новина е, че не всички продукти подлежат на подобна манипулация, тъй като на някои от тях срокът е изписан отстрани на капачката. Все пак съветът на експертите е, ако попаднете на подобни стоки, с етикет залепен върху срока на годност, да сигнализирате управителя на магазина, в който пазарувате или директно потребителските организации.

Източник: Уикенд