Вихрещата се в България търговия с шофьорски книжки, необезпокоявана от никого, взема в жертва стотици хора всяка година. За съжаление обаче няма никакви шансове тази порочна схема да бъде прекратена в скоро време, макар натиск за това да оказват и чужди политици като бившия германски канцлер Ангела Меркел и еврокомисари.

 

Така излиза от решение на Софийски градски съд, с което шестима инспектори от столичния ДАИ са обявени за невинни по обвинението, че са прибирали рушвети, за да не скъсат на изпитите по кормуване абсолютно неадекватни кандидат-шофьори.

 

Търговията с фалшиви шофьорски книжки се разраства. Трагичните резултати от тази далавера са налице!

В крайна сметка се оказало, че срещу гл. инсп. Венцислав Георгиев, ст. инсп. Данчо Драганов и Георги Младенов, гл. специалист Атанас Тодоров и инсп. Николай Стоилов и Емил Михайлов няма нито едно доказателство да са вършили нещо нередно.

 

Оневиняването им разби на пух и прах твърденията на прокуратурата, че разполагат с „железни улики“ срещу шестимата рушветчии, а действията им са „заплаха за националната сигурност“, тъй като голяма част от катастрофите у нас са в резултат на неумение да се шофира.

От КАТ също потвърждават, че масово катастрофи се предизвикват от абсолютно неграмотни хора. Как подобни маргинали са успели да разберат текста от листовките от теоретичния изпит, остава загадка.

 

Всъщност няма никаква мистерия в цялата тази история, тъй като от години е всеизвестен фактът, че дори слепец може да вземе листовките и да изкара кормуването, стига да се запише в правилната автошкола и да плати 4-5 бона рушвет.

След това парите се делят от посредника автоинструктор и изпитващия от ДАИ.

 

Макар през годините медиите да са давали гласност на редица корупционни практики, разследванията винаги стигат до под кривата круша.

Вероятно си спомняте, че през 2016  2017 г.  търговията с български шофьорски книжки вървеше с пълна пара. Освен нашите роми от схемата се възползваха и маргинали от Германия и дори пристигнали наскоро бежанци.

Новоизлюпените шофьори бързо показват на какво са способни, предизвиквайки хиляди катастрофи с ранени и загинали в Германия.

 

При разпитите им става ясно, че огромна част от тях нямат елементарна представа от правилата за движение и многократно са късани на изпитите от немските власти. След претърпяното фиаско там, неграмотниците пристигащи у нас за броени дни успяват да решат успешно, написаните на български листовки и издържат изпитите по кормуване.

 

Сред изловените с купена българска книжка бе и футболистът на немския „Хановер 96“ Алан Сен-Максимин. През 2016 г., 19-годишният тогава футболист блъсна трамвай в центъра на града с луксозния си джип и призна чистосърдечно пред полицаите, че е платил за документа. След като година и половина не успял да издържи изпита в Германия, негови приятели го „светнали“, че в България няма проблем да си плати за шофьорска книжка. Така срещу 8 000 евро футболистът се сдобива с мечтания кетап у нас.

 

След появата на информацията за българския канал за фалшиви шофьорски книжки из немските медии, от случая се интересуват политици от най-високо ниво. Проверка сочи, че посолството на Германия в София е изпратило десетки доклади по темата.

С българската шофьорска афера, затрила стотици немци се захваща и тогавашният канцлер Ангела Меркел.

 

Чиновници от Еврокомисията също ултимативно призовават нашите власти да пресекат търговията. Явно заплахата е подействала и на 7 юни ГДБОП и прокуратурата нахлуват в столичния ДАИ. Ден по-късно на посещение при Меркел пристига премиерът Борисов, който едва ли е пропуснал да се похвали с разбитата група за търговия с шофьорски книжки, без да подозира и за секунда, че хората, наводнили Германия с неграмотни шофьори с български шофьорски книжки, НЕ са сред задържаните.

 

Трябва да отбележим, че след намесата на Меркел продажбата на книжки за живеещи в Германия маргинали, секва. Не и за тукашните полуграмотни роми обаче. Резултатите от вихрещата се безнаказано схема са видими. По данни на МВР през 2022 г. по пътищата на страната са загинали 525 души. Така България остава безапелационно лидер в черната статистика на ЕС по брой убити при катастрофи на милион население.

Източник: Уикенд