Отбелязваме летния сезон с нов рекорд в цените на българските краставици. На Четвъртък пазара в Пловдив цената на килограм достигна 5.5 лв. Въпреки това, на пазара са налични и по-евтини алтернативи с цени между 4 лв. и 5 лв.

Пенсионерка призова никой да не ги купува поради спекулата. Жената се възмущава, че такова чудо не е имало – посред лято, когато зарзавата е в изобилие търговците да надуват цените.

Към момента няма значителен внос на краставици, а и българското производство е слабо. Повишените разходи за отглеждането допълнително подсилват възможността за спекулации от страна на прекупвачите. Националният съюз на градинарите в България обяснява, че всички тези фактори в комбинация допринасят за нарастването на цените.

Цените на краставиците като цяло са поскъпнали в цялата страна, според информацията от Министерството на земеделието и храните. Последният анализ за основните земеделски култури показва, че седмичните ценови промени при продажбата на едро на плодове и зеленчуци на е с  преобладаващ тренд на нарастване.

Такива цени на краставиците през лятото у нас не бяхме виждали

Средните едрови цени на оранжерийните краставици, прасковите, картофите, вносните ябълки и зеленчуците се повишават съответно от 0,8% до 6,3% спрямо предишната седмица. Има обаче изключения, като оранжерийните домати и зеленият пипер, които поевтиняват с 8% и 3,4%. Годишният ръст на цените на българските оранжерийни краставици и домати, зеленчуците, зеленият пипер и картофите варира между 6,8% и 28,6%.

Източник: blitz.bg