Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин алармира, че според плана на военния министър Тодор Тагарев, столичната перла – резиденция „Лозенец“ ще бъде прехвърлена към Министерски съвет и в последствие пусната за приватизация, а теренът и обектът ще се превърнат в мащабен строеж.

 

„Имало е обсъждане по темата с политически лица! Чакам отговори от институциите, но досега няма реакция по нито една от повдигнатите теми”, обясни възмутеният Вигенин. Той самият задал въпрос на военния шеф дали се стяга приватизацията на резиденцията на братя Прошек, за да може на нейно място да се издигне огромен комплекс, ала на този етап Тагарев мълчал.

 

Проверка обаче установи, че министърът на отбраната е пуснал тихомълком в понеделник проектонаредба за затварянето на резиденция „Лозенец” за частни партита и събития, като вече комплексът ще се отдава само за купони, „организирани от министерства, ведомства и дипломатическия корпус”, и то след решение на премиер и вицепремиер.

 

Според бивши военни министри, е твърде подозрително защо Министерство на отбраната се лишава от сериозни приходи, каквито получава от наемането на залите и парка от частни лица. Сумите, които богаташи хвърлят, за да празнуват сватба, кръщене или абитуриентски бал в резиденция „Лозенец”, са повече от впечатляващи. Наемът за зала за коктейли е 3000 лв., лятната градина пък се дава за между 4800 и 15 000 лева в зависимост от броя на гостите.

 

По думите им не е изключено министър Тагарев наистина да затваря за частни лица резиденцията, за да може тихомълком след това, далеч от хорски очи, комплексът с паркове и зали да бъде прехвърлен към Министерски съвет, а след това да отиде в небитието.

 

„Това ще е изключителен скандал, ако е вярно”, възмущава се председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев. По думите му по време на първия мандат на ГЕРБ резиденцията е затворила за купони и тържества, тъй като масово жителите на район „Лозенец“ заливали общината с оплаквания от силен шум и дори фойерверки по малките часове.

 

Също така скришом резиденцията отново е била отворена за джамбурета от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, тъй като... негов приятел го помолил да отпразнува там сватбата си. Оттогава комплексът пак приема граждани, въпреки че малцина знаят това.

 

Тагарев подготвя скрита приватизация на резиденция Лозенец?

С проекта на Тагарев обаче ще се сложи край на достъпа на простосмъртни в резиденцията, в която по традиция тройната коалиция се събираше да заседава. „Достъпът на физически и юридически лица в резиденция „Лозенец“, макар и контролиран, създава възможност за влизане на лица с различни намерения, затруднява обезпечаване на сигурността и нормалното провеждане на представителни и протоколни мероприятия”, са част от аргументите на военния министър да срие от очите на столичани какво се случва с комплекса.

 

Вигенин пък е изключително притеснен от слуховете, че министърът има амбицията не само да затвори резиденцията за простолюдието, а да я прехвърли от агенция „Военни имоти и почивно дело” под шапката на премиера, а оттам – в ръцете на алчни инвеститори. Кметът на района Константин Павлов-Комитата е от ДБ и според местните, въпреки заявката си за „градоустройствена революция” в района, той е станал рекордьор в Столична община по издадени разрешителни за строеж из целия си подопечен район.

 

Местните се тревожат, че като нищо резиденцията и паркът, в който уж трябваше достъп да имат всички столичани, както е във „Врана”, ще се превърнат в поредния небостъргач.

Бивши военни министри пък признаха, че стискат палци твърденията на Вигенин да са просто заблуда, тъй като, освен че е апетитен терен и имот, резиденцията е оборудвана с изключителни комуникационни системи за целите на родната отбрана и ще е заплаха за националната сигурност, ако „Лозенец” падне като други обекти в лапите на инвеститори с неясни цели.

Източник: Уикенд