Рязко увеличение на заболеваемостта от Ковид-19 отчете Световната здравна организация (СЗО) през последните 28 дни, съобщиха западни издания. От 24 юли до 20 август е регистриран ръст от цели 63% в случаите спрямо предходните 28 дни.

От СЗО уточняват, че във въпросния период са докладвани близо 1,5 млн. заболели от Ковид-19 и над 2000 смъртни случая. Пояснява се, че въз основа на тези данни броят на регистрираните случаи на коронавирус се е увеличил с 63%. Починалите обаче са намалели с 48%. СЗО подчерта, че статистиката вече не е толкова точна, тъй като се правят все по-малко тестове.

Докато хората масово се завръщат от летните си ваканции и децата започват учебната си година, правителствата, регулаторите и производителите на ваксини се подготвят за есенния бустер. Въпреки че масово хората вече не обръщат голямо внимание на заболяването, експерти сочат, че е рано ковид-19да се третира като сезонен вирус, тъй като нивата на хоспитализация са ниски, но нарастват.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията предупредиха миналата седмица, че нов подвариант - BA.2.86, може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали COVID или са били ваксинирани срещу него. Оттам призоваха уязвимите да носят маски на публични места.

Същевременно ново британско проучване може да обясни как кръвни съсиреци в мозъка или белите дробове предизвикват някои често срещани симптоми на “дълъг ковид”, включително мозъчна мъгла и умора. Изследвани са 1837 души, приети в болница поради коронавируса. Според учените два кръвни протеина показват, че микросъсиреците са една от причините за дълготрайното лошо здраве много след като тестът за Ковид-19 е отрицателен.

Учените от университетите “Оксфорд” и “Лестър” подчертават, че изследването обхваща само хоспитализирани пациенти. Необходими са допълнителни изследвания, преди да се предложат потенциални лечения. Дълъг Ковид-19 може да се развие и след по-леки инфекции.

Смята се, че 16% от хоспитализираните пациенти имат проблеми с мисленето, концентрацията или запомнянето в продължение на поне шест месеца.

“Това е комбинация от данните за здравето на някого преди самото разболяване и случващото се след него, което води до последици за физическото и психическото здраве”, поясни професорът по респираторна медицина в “Лестър” Крис Брайтлинг.

Университетският преподавател д-р Саймън Ретфорд от Ланкашир например прекара две седмици в кома, след като се зарази с Ковид1-9 през октомври 2020 г. На семейството му било казано да очаква най-лошото. Сега обаче той се е възстановил на 60-70% от предишното си положение. Все пак още има проблеми с концентрацията, загуба на краткотрайна памет и на мисълта.

Източник: lupa.bg