Възрастните хора се превърнаха в истинско биологично оръжие за разпространение на всевъзможни вируси, тъй като от сутрин до вечер се разхождат из големите хранителни вериги в столицата в търсене на нещо на промоция, но определено им липсват каквито и да било хигиенни навици. Беловласите хора постоянно опипват хляба, за да проверят дали е мек, при това го правят с голи ръце, без да си дават сметка, че преди това са пипали куп други неща. Същото е и положението при плодовете и зеленчуците – възрастните не само, че постоянно опипват краставици и домати, а и стотици пъти кихат, кашлят и забърсват сополи над стоката.

 

Тъй като никой не им прави забележка, те по цял ден опипват ли опипват. Напълнят си един плик картофи, след това размислят, върнат се и ги изсипят обратно, след което се сещат, че трябвало да купят моркови. И така се започва едно пипане, сякаш са в очакване някой да им подаде скалпела за зеленчуци. Жалко, че дори и след пандемията не си взехме поука.

 

Когато човек кашля, вирусът остава по стоката, която някой ще купи и ще занесе у дома, няма да я почисти и измие хубаво, и заразяването е налице. Така пенсионерите масово „сеят“ грип по магазините, за което допринася допълнително и фактът, че пазаруват с часове – оглеждат, опипват, коментират, а и стоят на топло в търговските обекти...

И макар да могат да си спомнят какво са си купили миналата година на същия ден, не се сещат да сложат ръкавици, преди да опипат хубаво хляба от всички страни, или пък да използват щипките, предназначени за тази цел.

 

Забравете, че биха могли да мислят за безопасност и да спазват дистанция. Те сякаш са сигурни, че вирусите няма да ги тръшнат, като същевременно са най-големите им разпространители, разнасяйки ги насам-натам. Българите не само не ползват носни кърпички, а и дори не се сещат да поставят ръка на устата си, когато кихат. Продавачка в един от най-посещаваните хранителни магазини, която се е видяла в чудо разкрива, че не ползват и мокри кърпи, които също са доста добра защита и почистват перфектно ръцете.

 

Жената недоумява защо възрастните, които понякога са превити в кръста от годините и ходят на една страна, подпирайки се на бастуните и колички за придвижване и вземат лекарства с шепи, се блъскат в тълпата, вместо да помолят някой по-млад и здрав да им напазарува. Тя е категорична, че именно хората от третата възраст допринасят за масовото разпространение на зимно-пролетните грипове, най-вече грип А, който през този месец е в пика си. Докато някои се изолират у дома, то други съвсем безразсъдно при наличието на кашлица и хрема, висят по кафенета и молове.

 

Друг страшно отвращаващ момент, са младите семейства, които качват дечурлигата си в пазарските колички с кални обувки. И макар те също да са „сеячи“ на вируси, никой не им прави забележки. Същевременно в същите тези колички родителите мятат хляб, пилета, колбаси, вафли и всичко, за което се сещате. Когато си напазаруват, връщат количката обратно и идва друг клиент, който я взема. Така по някое време все някой от ползващите тази количка се оказва с хрема. Специалистите са категорични, че заразяването става най-вече от немарливост и донякъде сами сме си виновни за пика на грипа.

 

Служител на голяма верига разкрива, че купувачите нямат елементарно възпитание, а за добри обноски и дума не може да става. Онези, които търсят под вола теле и все намират за какво да се заядат с персонала, са в излишък дори. Не липсват и такива, които нарочно разпечатват кутии с бисквити, други пък късат найлоновата обвивка на месото, без да се притесняват, че камерите записват всяко действие, а когато охраната ги спре за обяснение твърдели, че никога не са правили подобно нещо и категорично отказвали да покрият щетите.

Източник: Уикенд