Сърбинът Сретен Йосич е сочен за един от най-бруталните мафиотски босове в Европа.

 

Вероятно това е и една от причините да се превърне в обект на засилен интерес за българските мутри.

 

Йоца Амстердама, както е познат гангстерът с дебело досие, имал серия посещения от наши добре облечени бизнесмени, разкриват запознати от софийския ъндърграунд.

Според мълвата нашенците безпокоили Сретан с молби за зловещи „услуги”, които да свършат подчинените на боса главорези.

 

Българите останали изумени от условията, в които живее Йоца Амстердама в затвора „Забела” в Пожаревац, родното място на бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Софийските тарикати разправяли, че Сретен обитава ВИП апартамент досущ като луксозния затвор, който сам си построил колумбиецът Пабло Емилио Ескобар Гавирия, смятан за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи наркобосове в историята.

 

Емблематичният мафиот се радвал на кетъринг, като храната идвала от най-елитните ресторанти в Белград, откъдето куриер я доставял всеки божи ден. Луксозната килия била оборудвана с всички нужни за живота глезотии като OLED телевизор, микровълнова, кафемашина, стерео уредба и какво ли още не…

Именно тук през последните месеци балканският главатар на мафията имал няколко аудиенции от българи, които го помолили за специфични услуги, които да бъдат свършени срещу солидно заплащане от подчинените му банди, всяващи страх не само в Сърбия.
 

Биг босът обаче отрязал всички оферти и изпратил нашенците по живо, по здраво. Запознатите коментират, че сърбинът има причина да стои далече от неприятности – свободата му е само на ръка разстояние.

 

Припомняме, че Сретен Йосич е зад решетките от 27 април 2009 г., когато бе арестуван по подозрение, че е участвал в убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. В края на съдебното производство обаче той беше оправдан и вместо да бъде освободен от ареста, на 28 декември 2012 г. страшилището беше преместен в Централния затвор „Забел” в Пожаревац, за да излежи 15-годишна присъда за подбуждане към убийството на Горан Марянович, наричан Гокси Бомбаш, през 1995 г.


Времето, прекарано в ареста покрай покушението на Иво Пуканич, обаче, не е включено в присъдата. Затова и Сретен Йосич съди държавата за обезщетение от 60 милиона динара, тъй като, според него, бил неоснователно арестуван и задържан за почти 1300 дни в ареста.
На 29 май 2021 г. той бе пуснат в отпуск за пръв път, откакто бе натикан на топло. Йосич е упражнил правото си на отпуск за пръв път след 12 години в килията. Според сръбския Закон за амнистията, Йоца Амстердама може да бъде освободен от затвора до няколко месеца.

 

Сръбското издание „Курир” разказа, че 60-годишният биг бос бил посрещнат от жена си Вера Милосавлевич и синовете си. От първия си брак Сретен е баща на Николай и Небойша, а от втория – на Джордже, Марко и Алексей.

 

Страховитият престъпен лидер беше арестуван в България през 2002 г., когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, по искане на нидерланските власти заради заплаха за убийство към нидерландски прокурор. Това обаче не беше доказано в съда и Йоца Амстердама беше върнат в Сърбия и въдворен в панделата. Белградският съд го освободи под гаранция през 2006-а година, което доведе до трусове у нас. Заради информация, че Йосич иска да си отмъсти на Борисов, тогавашния столичен кмет тръгна с усилена охрана от НСО.

 

Любопитен детайл е, че след като беше окован по подозрение, че има връзка с атентата срещу хърватския разследващ журналист Иво Пуканич, пред магистратите Йоца Амстердама без никакво притеснение заяви, че в края на 90-те години се бил разочаровал от сръбските специални служби и затова заминал за България. Тук, твърдеше наркобосът, бил пазен от българското разузнаване, Бойко Борисов и оръжейният търговец Николай Гигов. Заради това в парламента беше създадена парламентарна комисия, която да провери тези твърдения, но те, разбира се, така и не бяха потвърдени.

 

Затворът „Забела”, в който лежи Сретен Йосич, е наричан балканският „Алкатраз”. Занданът отваря врати за първите си „посетители” през 2007 г. и разполага с най-модерното електронно оборудване за контрол и охрана.

Капацитетът му е 80 затворници, като за всеки има индивидуална килия. Първи негови наематели бяха няколко души от разформированите „червени барети”, осъдени за участието си в убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич. Другата знаменитост в „Забела”, освен Йосич, е Милорад Улемек – Легия, Той има 40-годишна присъда като организатор на атентата срещу първия демократичен премиер на Сърбия Зоран Джинджич през 2003 г.

Източник: Уикенд