По всяка вероятност зад мафиотската екзекуция на Алексей Петров – Трактора, извършена миналото лято в полите на Витоша, стоят украинските спецкомандоси Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков, които още преди 9 години бяха посочени от МВР и прокуратурата като извършители на неуспешния атентат с гранатомети срещу бившия съветник на ДАНС на 29 октомври 2015 г. в столичния квартал „Кръстова вада“.

 

Тази сензационна версия лансираха столични криминалисти дни, след като Софийската градска прокуратура поиска от съда да издаде европейски заповеди за арест срещу триото Темпински – Чорний – Балков заради участието им в Неуспешния опит за убийство на Алексей Петров от есента на 2015 г.

Макар официално от МВР и прокуратурата да са засекретили разследването за мафиотското убийство на Алексей Петров, който беше ликвидиран от наемен убиец на 16 август м.г. по време на планинска разходка из Витоша с рехабилитаторката Мирослава Михайлова, запознати твърдят, че от силовото ведомство разполагат с данни, според които тримата украинци стоят зад екзекуцията на Трактора. Смята се, че наемникът, който миналото лято застреля Алексей Петров с два куршума, е 39-годишният украинец Максим Чорний. Той е бил разпознат от рехабилитаторката Мирослава Михайлова, която беше ранена от рикоширал куршум, предназначен за Трактора.

„Максим Чорний напълно отговаря на описанието на килъра, дадено от Мирослава, тя го е разпознала и по снимки, които са й били показани, макар на тях Чорни да е бил без брада.

Смята се, че украинецът е влязъл в България от Турция три месеца преди покушението, заедно с двамата свои сънародници Артьом Темпински и Йевен Балков.

Тримата са напуснали България още в деня на покушението срещу Алексей Петров“, твърди запознат от силовото ведомство.

 

Смята се, че Максим Чорний, който е снайперист от спецслужбите на Украйна е изчакал появата на мишената си Алексей Петров от укритие в района около Драгалевския манастир, край пътеката за лифта „Бай Кръстю” и след като Трактора го е подминал, е открил огън срещу него. Първият изстрел на наемния убиец от Украйна е попаднал в торса, а след като куршумът е повалил Алексей Петров и е ранил приятелката му Мирослава, убиецът е напуснал укритието си и от упор е пуснал куршум в спепоочието на Трактора, буквално откъсвайки главата от тялото му.

 

Впоследствие наемникът е избягал през планински пътеки, а в района на Владая е бил взет с кола от своя сънародник и помагач Артьом Темпински. Смята се, че роля в убийството е имал и Йевен Балков, за когото се предполага, че в осигурил пушката, с която е ликвидиран Трактора.

Съществува и версия, според която Йевен Балков също е бил в района, където беше застрелян Алексей Петров, а задачата му е била да държи на мушка и да открие стрелба срещу неговите охранители в случай че те отвърнат на огъня. В случая обаче гардовете на Трактора са били на огромно разстояние от шефа си и това значително е улеснило задачата на наемниците от Украйна.

 

Неофициално се твърди, че тримата професионални убийци са влезли в България в края на месец май 2023 г. и даже са били ангажирани като част от екипа, обезпечавал охраната на президента на Украйна Володимир Зеленски по време на неговото посещение в България на 6 юли м.г. Появата на Чорний, Темпински и Балков като част от охранителния антураж на Зеленски била докладвана в ДАНС от анонимен източник, но от Държавната агенция за национална сигурност определили сигнала като фалшив. Твърди се, че украинците са прекарали повече от два месеца в тайна квартира в „Драгалевци“ и са се придвижвали с джип „Лексус“ на дипломатическата мисия на Украйна, преди да офейкат от страната вечерта след убийството на Алексей Петров.

 

Тримата украинци Максим Чорний, Артьом Темпински и Йевен Балков бяха обявени за издирване от властите в България още в началото на 2016 г., малко след като техният сънародник Роман Логвиненко беше арестуван по обвинения, че е организирал атентата с гранатомети срещу Алексей Петров. Впоследствие Логвиненко беше осъден на 15 г. затвор, а малко по-късно присъдата му беше намалена чувствително на 10 години лишаване от свобода.

 

През пролетта на 2023 г., няколко месеца преди Алексей Петров да бъде ликвидиран, Роман Логвиненко е пуснат предсрочно и тайно от затвора и по негово желание е екстрадиран в родината си. След като Трактора беше разстрелян по време на разходка в планината на 16 август м.г. родните служби опитват безрезултатно да открият Логвиненко и да го разпитат като свидетел. Следите му обаче се губят, а от Украйна отказват да предоставят информация за местонахождението му.

 

Иначе разследването на неуспешното покушение с гранатомети срещу Алексей Петров установява, че РПГ-тата, с които украинците обстрелваха блиндирания мерцедес на Трактора, са откраднати през далечната 2003 г. от казарма в Стражица. Гранатометите са от модела РПГ-22, произведени в България, а с тях от военното поделение изчезва и сандък с гранати.

 

Според полицейски оръжеен експерт причината наемниците да се провалят при стрелбата с гранатомети е в изтеклия срок на годност както на гранатометите, така и на гранатите.

 

„Стартовите двигатели на модела РПГ-22 дават известни дефекти и не могат да направят взаимодействие с изстреляните гранати. Стрелците са ползвали гранати с кумулативен заряд, които могат да пробият брониран автомобил. Когато такава граната попадне в целта, тя развива огромна температура, която стопява метала. Терористите обаче не са изчислили правилно разстоянието и поради тази причина една от гранатите не е уцелила мишената, а другата се е приплъзнала по бронята на мерцедеса и след това е избухнала“, обяснява провала на украинците при атентата срещу Алексей Петров от 2015 г. оръжеен експерт от МВР.

 

Според данни от разследването на неуспешния опит за убийство на Трактора, Максим Чорний е излязъл от България през ГКПП „Капитан Андреево“ в 17.14 ч. на 1 ноември 2015 г., тоест 3 дни след стрелбата по бившия съветник в ДАНС. За Артьом Темпински, който е влязъл у нас на 13 септември 2015 г. с виза, издадена в Полша, няма информация кога точно е напуснал. Възможно е да го е направил нелегално през зелената граница с Турция. Балков, който е помагач на групата и е бил в ролята на шофьор, получил българската си виза в Испания. Той е напуснал страната на 21 октомври 2015 г. през Дуранкулак.

 

Според данни, събрани в МВР, Максим Чорний е снайперист и спецкомандос, служил във въздушнодесантните войски на Украйна. Той умеел да стреля с всякакво оръжие. Артьом Темпински и Йевен Балков също са имали сериозна военна подготовка. Смята се, че тримата са получили 200 000 евро, за да ликвидират Алексей Петров през 2015 г., а според постъпилата оперативна информация 8 години по-късно същият екип наемници отново е бил вербуван да очисти Трактора, като този път килърите от Украйна са се справили успешно със задачата си.

 

Потърсен за коментар представител на Софийската градска прокуратура обяви, че Максим Чорний, Артьом Темпински и Йевен Балков се издирват по обвинения за неуспешен атентат от 2015 г., като държавното обвинение не разполага с информация, че тримата украинци са замесени в убийството на Алексей Петров от миналото лято.

 

Смята се, че искането на прокуратурата към съда за издаване на европейски заповеди за арест срещу Темпински, Чорний и Балков е свързано с бъдещо внасяне на обвинителен акт срещу хазартния бос Васил Божков, който ще бъде съден като подбудител на неуспешния атентат срещу Алексей Петров от есента на 2015 г.

 

В началото на годината армия спецполицаи нахлу в офиси на Васил Божков, включително и в сградата на „Московска“, в която хазартният бос пребивава под домашен арест, а след обиските от МВР обявиха пестеливо, че се е налагало претърсване при условията на неотложност по разследване на убийството на Петров. Още тогава се появи информацията, че Черепа е сред заподозрените като евентуални поръчители на убийството, което било поверено на грузинска престъпна банда, пребиваваща у нас с лидери Гиа Хергиани, Георги Жордания и Георги Кахиани.

Източник: Уикенд, crimesbg.com