Няколко независими един от друг източника твърдят, че не друг, а бившият външен министър (2001-2003) Соломон Паси, който понастоящем е президент на Атлантическия клуб в България, е поръчителят на нападението от фенове на „Левски“ над Паметника на Съветската армия в нощта на 17 срещу 18 август.

 

Припомняме, че тогава група млади мъже нападнаха незаконно разположения пред монумента палатков лагер и потрошиха плочата с чукове. Акцията бе гарнирана със запалени факли, димки и самоделни бомбички, които нападателите хвърляха по хората от палатковия лагер.

 

Оказва се обаче, че Русия може да осъди вандалите, за които реши, че са участвали в акцията и за в бъдеще да настоява страната ни да им предаде отговорните за нападението над монумента. Бързо разследване установи, че нападението над паметника е било подготвяно поне няколко дни. Щурмът е бил предварително насрочен за след края на мача на „Левски“ с израелския „Апоел“.

 

Всички фенове на синия отбор са категорични, че акцията е била платена и далеч не става дума за спонтанно нападение. За нападението се знаеше още от понеделник, когато бяха изготвени няколко транспаранта на стойност 1 500 лв. В крайна сметка обаче бе разпънат само този с надпис „Демонтаж“. По всяка вероятност момчетата не са имали време да разпънат останалите заради присъствието на множество полицаи около паметника.

 

Соломон Паси платил крупна сума за нападението над Паметника на Съветската армия

Като организатори и вербовчици на „Синя хунта“ – втората най-страховита ударна бригада от феновете на „Левски“ след „София Запад“ се сочат имената на Борис Димов и Никола Генов.

Друг източник обаче посочва, че поръчител на нападението е Соломон Паси, който е осигурил бюджет от 50 000 лв. за оскверняването на Паметника на Съветската армия. Според твърденията той не е действал лично, а чрез сина си Исаак, който бе за кратко член на БСП в столичния район „Сердика“, преди миналата есен да стане активен симпатизант на „Продължаваме промяната“.

 

Вербовката на запалянковците е била осъществена от негов приятел – милионерският наследник Недко Сланината, син на известния привърженик на синия отбор и голям дарител на клуба – Петър Петров-Пешо Ретрото. Шуменският месарски бос обаче дори не знае, че синът му е участвал като посредник и е дал парите на щурмуваците от „Ултрас Левски“.

Сумата е била платена два дни преди акцията, но така и не става ясно къде и на кого точно са дадени.

Споменава се името на Николай Генов, който е сред най-яростните антикомунисти в сектор „Б“. Според информацията първоначално е било търсено съдействието на Антон Краус, но той категорично отказал да участва в това начинание. Като мотив за отказа си изтъкнал обтегнатите отношения с част от тарторите на агитката на „Левски“ заради подкрепата му към Наско Сираков.

Източник: Уикенд, crimesbg.com