Внукът на прочутия лечител от ХХ век - Петър Димков, кръстен на него, почина внезапно на 65-годишна възраст точно преди да се пенсионира. Смъртта на известния офталмолог шокира колегите му в Александровска болница, където той работеше съвестно и отговорно над 35 години. Изненадан от кончината на д-р Петър Димков-внук е и проф. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница.

 

Освен очен лекар, наследникът на Лечителя се занимаваше и с ирисова диагностика и със специална апаратура откриваше заболяванията на пациента. Подобно на известния си дядо, и Петър Димков-внук освен на традиционната медицина разчиташе много и на билките. За съжаление, самият той си отиде неочаквано, далеч преди да е достигнал преклонна възраст.

 

Смъртта на внука на Петър Димков шокира колегите му в Александровска болница

В рода му всички са дълголетници – Петър Димков се спомина на достолепните 94 години, а майката на офталмолога - художничката Лили Димкова е на 90 и все още е жива и в добро здраве. Тя е съкрушена, че погребва сина си, но като човек, който е възприел особена философия за живота и за светлината, вярва в прераждането и смята, че синът й е отишъл на по-добро място.

 

По думите на колегите на д-р Димков последно той работел по билкова рецепта срещу рак, с която вече имал няколко излекувани пациенти. Всички са шокирани, че ирисологът не е могъл да предотврати собствената си смърт. Никой от колегите му не знае да е боледувал от хронична болест или пък да се е оплаквал от нещо.

„Ще запомним д-р Димков като почтен човек, лекар и преподавател. От името на всички колеги от клиниката и Катедрата по офталмология поднасямискрени съболезнования на семейството и близките на д-р Димков. Почивай в мир, д-р Димков!“, написа проф. Оскар.

 

Д-р Петър Димков е роден в София през 1958 г. Завършва медицина в Киев, Украйна, през 1985

г. Специализира „Очни болести" в Александровска болница през 1986 г., където работеше до смъртта си. Д-р Петър Димков беше специалист-очен хирург в областта на катаракталната и витреоретиналната хирургия с 35-годишен стаж. Като ирисолог той установяваше чрез специална апаратура цялостното здравословно състояние на организма. Чрез разчитането на ирисите откриваше минали заболявания, настоящи и предразположения към такива.

 

Внукът на лечителя обясняваше, че най-голямото предимство на ирисологията е, че намира причината за следствието, т.е. когато лекувате това, което причинява определеното заболяване, веднъж излекувано, то повече не се проявява. Друг огромен плюс е да бъдат открити генетични или родствени предразположения към заболявания – например диабет, които по този начин могат да бъдат преградени с правилно билково лечение и никога да не се развиват.

 

Д-р Петър Димков-внук смяташе, че прочутите билкови рецепти на дядо му са напълно приложими и в съвремието.

„Аз продължавам да използвам всички негови материали, рецепти и методи. В някаква степен те са малко трудни за прилагане, но това не значи, че са невъзможни. Дядо ми смяташе, че когато човек е болен сериозно, това е своего рода карма от миналото, която сега изкупува.

Той твърдеше, че за да изкупиш стари грехове, трябва да вложиш нещо от себе си, даром нищо

не се дава. Даром дори не можеш да оздравееш. Човек трябва да положи усилия, за да се спаси от болките и болестите. Дядо съветваше още - „Чисти мисли, чисти помисли, добри дела”. Това ни прави благородни и човеци. И ако съзнанието ни е насочено в такъв позитивизъм, това може да бъде и своеобразна рецепта за здраве.

Чистите помисли и дела му дават светлина и посока за живот", споделяше очният специалист.

 

Д-р Петър Димков-внук  разработи” и няколко билкови препарата, които предлагаше на пазара. В основата им са екстракти от борови връхчета, великденче, коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк, горска ягода, малина, червена хвойна, див чесън, бял равнец. Според него природните продукти повишават значително съпротивителните сили на организма при контакт с вирусите на грипа и други вирусни и бактериални инфекции, както и при други остри заболявания.

 

„Петър Димков винаги повтаряше, че България е един от силните енергийни и духовни центрове в света. Той сравняваше Рила като сила с Хималаите, нищо че са три пъти по-големи и високи от нашата планина", казваше наследникът на известния лечител.

Източник: Уикенд