Камен Балбузанов – Куката изобщо не е самохвалко, когато разправя наляво надясно, че е близък с влиятелни магистрати.

Животът доказва, че плевенският кримибос и студент по право в никакъв случай не лъже.

 

Две години не са били достатъчни на закрития вече Апелативен съд, за да напишат мотиви за неговата присъда. Затова тя не може да бъде обжалвана във Върховния касационен съд, а продължава да е висяща.

 

След като 2 години съдът не успя да напише мотиви за присъдата на Камен Куката, той съди държавата за бавно правосъдие

Адвокати разкриват, че преди време делото на Куката е минало през втора инстанция, но още не е окончателно приключено. Балбузанов бе арестуван на 24.04.2017 г. и го обвиниха за шеф на банда за рекет, побои и насилие.

След това процесът срещу него се проточи 4 години, като той преживя този период в ареста. Въпреки че обвинението срещу него звучеше респектиращо – бос на организирана престъпна група, накрая му дадоха 4 години затвор – точно толкова, колкото бе изкарал в ареста.

 

Ясно е, че иначе можеше да осъди държавата. Друг скандален момент е, че въпреки гръмките обвинения за изнудване и побои, Куката получи наказание само за кражбата на надуваем замък от плевенски парк, касов апарат и 30-метров разклонител.

 

Въпросната присъда, прочетена от съдийката Лидия Георгиева, обаче не е окончателна и следва да бъде обжалвана в Апелативния спецсъд, където делото се гледа във времена на изолация заради ковида от състав с председател Веселина Вълева, заедно с още две съдийки.

Трудно е обаче да се открият следи от това дело, категорични са запознати като допълват, че съдебният състав след закриването на спецсъдилищата е разпилян по други места и трябва специално да се събере, за да пише мотиви.

 

А това е непосилна задача. Затова пък делото не може да стигне до ВКС и да се сложи окончателно точка. Как прокуратурата да обжалва присъдата във ВКС, след като не са известни мотивите на Апелативното ниво.

 

Юристи с опит прогнозират, че Камен Балбузанов сега е в правото си да заведе дело за бавно правосъдие срещу държавата, което разбира се ще спечели. Запознати си задават логичния въпрос – още колко ли имена от кримихрониката са в неговото положение?!

Куката е пуснат на свобода през май 2020 г. Ако вече е взел диплома по право, а това бе един от мотивите да иска да о пуснат от ареста през онези 4 години, за да изучава тънкостите на юридическата наука, той спокойно може да стане адвокат.

 

И защо не, нали се оказа, че Балбузанов в крайна сметка не е никакъв бос на банда и въобще няма никаква банда, нито пък има изнудвани земеделци по селата в Плевенско.

Да отбележим, че мотивите на онази присъда за 4-те години затвор, написани в Специализирания съд, се простират на 236 страници. Горе-долу такъв е обемът на „Мъртви души“ на Гогол.

Източник: Уикенд