Тихомълком за съветници на служебния министър на земеделието Явор Гечев, са били назначени скандални експерти, забъркани в редица афери с еврофондове.

Като своеобразен връх на сладоледа обаче служителите във ведомството сочат някогашния им колега Емил Дърев. Мълвата носи, че той е бил спуснат лично от президента Румен Радев, а инструкцията е била, че ако не го вземе за пръв помощник, ще си търси нов министър.

Тук е мястото да припомним, че Дърев е племенник на  червеното острие Велислава Дърева, която изпълняваше същата роля при служебния министър Христо Бозуков.

Ниската на пръв поглед позиция на Емил Дърев като обикновен министерски съветник съвсем не е случайна. Предвид факта, че той е бивш зам.-шеф на ДФ „Земеделие“ му дава правото да претендира поне за зам.-министър. Именно тук обаче идва проблемът с автобиографията му, в която има присъда за участие в корупционна схема, която му забранява да заема ръководни държавни постове.

За негово щастие обаче това далеч не значи, че му е забранен достъпът до чекмеджето с милиардите от Брюксел. Служители в земеделското министерство разкриват, че към днешна дата именно Дърев е този, който разпределя средствата от еврофондовете към правилните фирми. Въпреки множеството забележки, че това не е негова работа, той най-нагло отговарял, че е натоварен с тази задача от „най-горе“. И още нещо – оказва се, че по една „случайност“ именно той е авторът на голяма част от проектите.

Вероятно вече сте се досетили, че по този начин протежето на Румен Радев си прибира тлъсти комисионни в джоба в качеството си на консултант.  
Очевидно на никого не му пука, че това е жесток конфликт на интереси, заради който еврофондовете могат да бъдат спрени.

Арестът на Дърев през 2010 г. слага край на кариерата му като висш държавен чиновник. Припомняме, че тогава той бе задържан заедно с кмета на община Садово – Марин Йосифов и консултантката Анжела Запрянова. Повод за ареста им стана изграждането на канализация в с. Кочево. Великолепната тройка поискали да получат комисионна в размер на 250 хил. лева от частна фирма, за да вземе обществената поръчка.

По онова време имало десетина кандидата за изпълнението на поръчката и Дърев поел „ангажимента“ да вкара в комисията, която оценява офертите членове, които да гласуват за „правилната“ фирма. 
За негово огромно нещастие обаче цялата тази схема била проведена под наблюдението на ДАНС и последвали арестите.

И докато двамата съучастници на Дърев се „сдобиват“ с реални присъди, то самият той се разминава с условна. След това премеждие племенникът на Велислава Дърева се ориентира към бизнеса с консултации по европроекти, разбира се в земеделието.

Предвид факта, че е човек с опит и контакти, бързо се урежда като съдружник във „ВОКА-Консулт“ – една от най-големите фирми в бранша. На фирмения сайт името на Емил Дърев и до ден днешен съществува като старши консултант, при все, че ролята му на съветник на министъра го поставя в жесток конфликт на интереси, защото именно той е отговорен за разпределението на парите от Брюксел.

Хора от земеделското министерство припомнят, че функциите на Дърев били същите и при предходния служебен министър проф. Христо Бозуков. През това време изготвените от „ВОКА-Консулт“ на Дърев стотици проекти, били ударно одобрявани от фонда, изпреварвайки всички други кандидати.
Според запознати по една „случайност“ всички проекти, от които Дърев трябвало да получи комисионна се падали на млада и красива служителка, която била емоционално близка с него. 

Прави впечатление, че от няколко дни като негова колежка е назначена и Светлана Боянова, която в първото правителство на ГЕРБ е заместник на скандалния Мирослав Найденов. Заради скандала „Дюнигейт“ тя стана клиент на прокуратурата малко, след като зае поста, тъй като разписала продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър за жълти стотинки

Купувач на мястото е тъстът на шефа на БФС Боби Михайлов, който по-късно препродава парцела, но на четирикратно по-висока цена. За да бъде избегнато законовата забрана за застрояване върху защитени територии в документацията дюните са вписани като земеделска земя.  

Малко след този сигнал срещу нея биват подадени сигнали, че близки фирми усвоили милиони левове от еврофондовете по бързата писта. И отново по „случайност“ раздаването е одобрено от съпруга й Иван Боянов, който оглавявал правния отдел във фонда. 
Към днешна дата тя се препитава като консултант на частни фирми, кандидатстващи за финансиране на земеделски проекти и едва ли би изненадало някого, ако и написаните от нея днешни проекти, бъдат одобрени по бързата писта.
Източник: Уикенд

Скандални разкрития за един от съветниците на министър Явор Гечев