Разкритията на съда за манипулирани резултати от машинното гласуване на местния вот в 300 столични секции даде основание на изборни експерти да заговорят за мистичното лице Васил Величков. Именуван обтекаемо ту като “експерт”, ту като “съветник”, а най-често като “IT-специалист”, фигурата му неизменно присъства в най-тъмните кътчета на държавното управление под егидата на ПП.

 

Особено близък както до Асен Василев, така и до къдрокосата депутатка Калина Константинова, за него се твърди, че бил дал всичко от себе си настройката на машините за местните избори през 2023 г. да е достатъчно “коректна”, че да направи Васил Терзиев кмет. Мошенгиите били реализирани през “Информационно обслужване”, което Величков планирал да оглави на по-късен етап. Последният се изживява като IT гуру на „Промяната“ и беше осветлен и като участник в кабинета „Кирил Петков“, където уж беше съветник по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова. Той отдавна имал мераци да овладее и държавния IT сектор през „Информационно обслужване“, а неговия близък приятел – облеченият във власт Асен Василев, активно му помага в това, твърдят информаторите ни.

 

На сметката на Величков са записани и подозрения за хакерската атака над “Български пощи” неотдавна. По онова време, отново като съветник, макар и нелегитимен, на вицепремиерката Калина Константинова, той наблюдаваше държавното предприятие и ако вярваме на злите езици, бил подсказал кои са критичните точки в кибер защитата му. Нито един от кибер експертите, до които се допитахме, не потвърди казаното, но разясниха, че теоретично човек с неговия достъп би могъл да улесни хакерите.

 

По настоящем, Васил Величков се промотира като съветник към Министерски съвет с ресор “транспорт”. Източници от транспортното министерство твърдят, че през последните месеци експертът действал с размах на министър и бил напълнил ведомството с кръшни, изпълнителни и предани нему калинки от женски пол, получаващи тлъсти заплати без да притежават нужния опит и квалификация за това.

 

Преди да стане министерски съветник той е представян от „Капитал“ като „член и на мрежата на българските бизнес-ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, който активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги“.

 

Името на Васил Величков нашумя при скандала със системата за случайно разпределение на дела в съдебната система. През 2020 г прокуратурата извърши претърсвания и изземвания от офиса на фирма „Смарт Системс 2010“, внедрила през 2015 г. системата под натиска на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и съветника Величков.

 

Същият „бизнес ангел“ опита като съветник по електронно управление на Бъчварова да насочи над 300 млн. лева за това, чрез т.нар. пътна карта към „правилните фирми“ от Кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев по публикация на „Труд“ от 2015 година. Според плана на Васил Величков чрез неговата „пътна карта“ до 2020 г. България трябваше да настигне Естония, която е лидер в електронното управление в европейски мащаб. Резултатът е известен. Това не пречи Величков и Константинова да плюят по „управлението на ГЕРБ през последните 12 години“, сякаш не са били част от него.

 

Според публикации в медиите Васил Величков през 2008 година е взел 5 милиона лева за обикновена поддръжка на компютрите на Агенцията по вписвания, а помните какво се случи с тях през 2018 година и какво плюене падна тогава, за разлика от сегашната история с „Български пощи“.

 

През 2011 г., когато не успява да поднови договора си с Агенцията по вписвания, Величков обявява фалит. Той е съдружник и бизнес партньор с Димитър Чохаджиев, за кратко зам.-министър на икономиката през 2012 година.

 

С Величков е свързан с още един голям скандал. Според въпроси, зададени от Канал 3 през 2015 година до МВР, става ясно, че той май няма диплома за висше образование. Озовава се в МС като съветник на служебния вицепремиер Илиана Цанова. А във визитката си тогава съобщава, че е завършил Националната природо-математическа гимназия с профил „Математика и информатика“, след което учи в УНСС. Дали обаче има диплома за завършено висше образование, остава загадка и до днес.

Източник: crimesbg.com