Нагла, престъпна схема за обезкървявате на българския спорт и разбиване на тотализатора е забъркало протежето на ППДБ, назначено за шеф на БСТ - Георги Тарлеков.  Под “вещото” му ръководство сървърът на тото гръмна, тотопунктовете не могат да продават фишове и системата губи над 1 млн.лв. на ден. За 5-те дни хаос държавата е изгубила близо 5 млн.лв., по-голямата част от които трябва да отидат за финансиране на спортните клубове. За да бъде мистерията максимално заплетена, системата изгърмява точно след падането на втория най-голям джакпот в историята на Тотото – над 10 милиона лева! За колосална кражба ли идва реч или “Промяната” се готви да фалира тогото и да закрие Българския спортен тотализатор, отговор дава настоящото разследване. 

 

Припомняме, че настоящият директор на БСТ Тарлеков е бивш кадър на агенция “Митници”, изгонен за злоупотреби и корупционни практики, преди време е бил финансов директор на фирма от обръча на босовете от СИК Красимир и Николай Маринови – Маргините. Става дума за дружество, което се занимава в бутилиране на минерална вода, откъдето също бил уволнен за плетене на схеми зад гърба на собствениците. 

Според данните в ГДБОП има цял куп разработки срещу него Георги Тарлеков, остава въпросът защо министърът на спорта Димитър Илиев от ПП-ДБ го назначи за шеф на тотото. 

 

През октомври 2022 г. КПКОНПИ уличи в корупционни практики и конфликт на интереси именно Георги Тарлеков,както и Милена Алексиева, която по това време е работила също в Район „Слатина“ на длъжност финансов контрольор. 

 

След като са били заковани пред районния кмет, двамата бързо излезли в 6-месечни болнични, оставяйки служителите на районната администрация без заплати и възможност за оперативни счетоводни операции.

 

Под “вещото” му и “кадърно” управление, Българският Спортен Тотализатор (БСТ) е изправен пред безпрецедентна криза след сериозния срив на Централната Компютърна Система (ЦКС), който продължава вече трети ден. Управлението на изпълнителния директор Георги Тарлеков е подложено на сериозни съмнения и критики, особено в светлината на някои тревожни съвпадения и потенциални нередности.

От наши източници научихме, че на 22.05.2024 системата е заработила. Налице са обаче постоянни спирания и загуба на връзка със сървъра.  Очевидно липсват всякакви компетенции в това управление за справяне с каквито и да било проблеми. Изнервени клиенти ругаят касиерките и доверието както и на служителите, така и на клиентите пада главоломно. На места клиенти се държат агресивно и заплашват касиерки. Напрежението ескалира и има сигнали към органите на реда.

 

На официалния сайт на БСТ пише, че системата е в планирана профилактика до 23.05.2024. Това очевидно не е вярно, тъй като нито служители, нито касиерки са били уведомени. Трети ден ги държат по пунктовете безцелно да отнасят негативите от ядосаните клиенти. За този си престой обаче няма да получат нито стотинка, тъй като касиерките са на процент от реализираните продажби.

 

Изключително интересен факт е, че сривът на ЦКС стана точно след падането на втория най-голям джакпот в историята на Тотото – над 10 милиона лева под управлението на Георги Тарлеков, назначен от ПП-ДБ. Това се случи и в период на предизборна кампания и точно 20 дни преди изборите. Изключително странна случайност, която е достойна за изучаване по теория на вероятностите. Дали тази криза е резултат на техническа неизправност или е умишлен акт остава да гадаем?

Странно е и мълчанието по страна на БСТ по темата. Няма нито една публикация, нито едно прессъобщение към медиите. 

Още по интересно е и мълчанието на медиите по темата. Нито една от големите сайтове не е отразил и думичка за този огромен срив. Под заплаха е не само съществуването на дружеството, но и основният компонент във финансирането на Българският Спорт.

 

Загубите от безхаберието и некомпетентността на изпълнителния директор Георги Тарлеков вече са за над 5 мил. лева пропуснати ползи само за този тираж. Колкото повече продължава този срив сумата ще нараства – средно с около 1 мил на ден. Отблъскването на клиентите на Тотализатора ще имат неизмерими щети и със сигурност ще са в огромни размери.

Източник: tribune.bg, crimesbg.com